Καβάλα: Βραβεύεται το 6ο Γυμνάσιο για την ιστορία της Παιδόπολης


Το 2ο βραβείο του Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» κατέκτησαν οι μαθητές/μαθήτριες του Β3 τμήματος του 6ου Γυμνασίου Καβάλας για την ταινία τους με τίτλο: «Παιδόπολη Καβάλας: παιδιά στη σκιά της Κατοχής και του Εμφυλίου».
Η τελετή βράβευσης θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαϊου, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη, για τους μαθητές, διαδικασία έρευνας στην ιστορία των ταραγμένων χρόνων του Εμφυλίου, τις κοινωνικές συνέπειες και τη ζωή των παιδιών που βρέθηκαν στις Παιδουπόλεις» εξήγησε στην ΕΡΤ Καβάλας η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Γερακίνη.
Η επιλογή του θέματος έγινε από τα ίδια τα παιδιά, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό τους. Το κτίριο της Παιδόπολης, σήμερα Κέντρο Προστασίας Παιδιού, βρίσκεται απέναντι από 6ο Γυμνάσιο. Όλη η έρευνα έγινε εκτός σχολικού ωραρίου.
Βασική πηγή της έρευνας ήταν τα κείμενα του ιστορικού- εκπαιδευτικού Νίκου Καραγιαννακίδη καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό της Παιδόπολης Καβάλας που υπάρχει (στο σύνολό του) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Πολύτιμη ήταν η μαρτυρία της Χαρίκλειας Παπακοσμά για τις συνθήκες διαβίωσης στην Παιδόπολη ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αποσπάσματα από το (αυτοβιογραφικό) βιβλίο του Γιάννη Ατζακά «Θολός Γιαλός».
Μέσα από τη διαδικασία της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ 22’, σύμφωνα με την κ.Γερακίνη, οι επτά μαθήτριες και μαθητές, που εργάστηκαν για το πρόγραμμα, έμαθαν:
** για τις τεχνικές έρευνας
** για την αξία της προφορικής παράδοσης και την καταγραφή της
** πώς να παίρνουν συνέντευξη
** τη λειτουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους
** πώς γίνεται η ψηφιακή αφήγηση
** πώς να ξεχωρίζουν από το υλικό της έρευνας τα πιο σημαντικά
** πώς να δημιουργούν βίντεο
** τι είναι ο νόμος για Προσωπικά δεδομένα,
** να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα,
** να εξασφαλίζουν συναινέσεις για την χρήση του υλικού
«Νομίζω ότι είναι κέρδος για τα παιδιά, και για μένα, το γεγονός ότι μάθαμε να λειτουργούμε στην πράξη με βάση τον νόμο για τα Προσωπικά Δεδομένα. Δεν αντιγράφουμε, δεν κάνουμε τίποτα χωρίς συναίνεση, σεβόμαστε τον πνευματικό κόπο των άλλων» ανέφερε η κ.Γερακίνη.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διάσωση ιστορικών τεκμηρίων και στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των πηγών αυτών, η ανάδειξή τους με τη ματιά των νεότερων γενεών, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τροφοδοτήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.
Τον Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ ΑΕ για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και της Ομογένειας.

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.