Το αμπέλι απαιτεί ιδιαίτερο κόπο για να αποδώσει την επιθυμητή παραγωγή.
Το έδαφος για να είναι κατάλληλο για αμπέλι θα πρέπει να έχει ελαφρώς όξινες ιδιότητες (pH=5.5-7.0), γεγονός που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα του εδάφους σε ανθρακικό ασβέστιο πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή (<1% κ.β).
Πολύ σημαντική η παρουσία οργανικού άνθρακα στο έδαφος που επιτυγχάνεται με κατάλληλη προσθήκη κοπριάς στο έδαφος. Ιδανικά η περιεκτικότητα πρέπει να είναι μεταξύ 2-3% κ.β. Η λίπανση, επίσης, θεωρείται υψίστης σημασίας με την περιεκτικότητα σε φώσφορο να απαιτείται να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/kg (ppm), του αζώτου επίσης στα ίδια επίπεδα ενώ το κάλιο θα πρέπει να εντοπίζεται σε επίπεδα τουλάχιστον 250 mg/kg (ppm). Τέλος, σημαντική η παρουσία μικροσυστατικών, όπως μαγγανίου (>30 ppm), ψευδάργυρου (8-10 ppm), βορίου (1-5 ppm) και μαγνησίου (200-250 ppm).
Για να δείτε εάν το χωράφι σας είναι κατάλληλο για αμπέλι το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάλυση χώματος για το έδαφός σας.
Συμβουλεύει ο Δρ. Ι.Ν.Πασιάς
Ο Πασιάς Ιωάννης είναι διδάκτορας του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δεκαπέντε δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και είναι συγγραφέας σε επιστημονικά βιβλία. Κάτοχος μεταδιδακτορικού τίτλου στο τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Είναι γνώστης πολλών σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών, όπως ΕΤΑΑS, FAAS, ICP-MS, HPLC-UV, HPLC-FID, LC-MS/MS, GC-FID, GC-MS, ενώ έχει εργαστεί σε πολλά διαπιστευμένα κατά ISO 17025 εργαστήρια. Έχει επίσης εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε υπό διαπίστευση εργαστήρια (π.χ ΕΦΕΤ) και στον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων και φαρμάκων.