Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

Η νοθεία στο λάδι είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό καταναλωτές αλλά και ελαιοπαραγωγούς.

 

Για να μπορέσουμε να συμπεράνουμε εάν υπάρχει νοθεία, καθοριστικό ρόλο για τον έλεγχο της νοθείας του ελαιολάδου παίζουν οι σταθερές Κ232, Κ270 και ΔΚ. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του ScienceShop.gr , Ιωάννης Κυριάκου, ο προσδιορισμός των σταθερών δείχνει τη νοθεία του ελαιολάδου με ραφιναρισμένο ελαιόλαδο ή σπορέλαια.

Η σταθερά κ μας δείχνει κατά πόσο το ελαιόλαδό μας έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες. Επίσης ο συντελεστής Κ232 αυξάνεται όσες περισσότερες ημέρες κάνει για να μεταφερθεί ο καρπός της ελιάς μέχρι το ελαιοτριβείο. Άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τον συντελεστή Κ232 :

-το φως,
-ο αέρας,
-η καθαριότητα του χώρου αποθήκευσης,
-η θερμοκρασία και
-το υλικό αποθήκευσης.

Από την άλλη, η σταθερά Κ270 δείχνει πόσο φρέσκο είναι το ελαιόλαδο και την γνησιότητά του.  Τα ελαιόλαδα ετών ή τα ελαιόλαδα που περιέχουν μείγματα από παλιά ελαιόλαδα παρουσιάζουν αυξημένες τιμές του Κ270 καθώς επίσης και αν έχουν εκτεθεί στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες.


Για να κάνετε χημική ανάλυση και να δείτε την νοθεία στο λάδι σας πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *