Έρχονται νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Μάιο

Του Τάσου Δασόπουλου

Στήριξη για επιχειρήσεις και παράλληλα μια “γέφυρα” από την κρίση του κορονοϊού στην επόμενη μέρα, φιλοδοξούν να παρέχουν 6 μέτρα στήριξης προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που δρομολογεί για τον Μάιο το υπουργείο Οικονομικών.

Η φιλοσοφία των νέων μέτρων, δείχνει το δρόμο για την σταδιακή μείωση έως και την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι. Εχουν ως σημείο αναφοράς το γεγονός ότι μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, θα μπούν ξανά σε λειτουργία μέσα στο επόμενο μήνα.

Τα δύο πρώτα μέτρα, συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ που παρουσιάστηκαν πρόσφατα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των κλάδων της οικονομίας που παρέμεναν κλειστές με κρατική εντολή και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, το πρώτο αφορά την εστίαση και θα χρηματοδοτηθεί με 330 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα ενισχύσει περίπου 44.000 από τις 77.000 επιχειρήσεις του χώρου, δίνοντας ως ενίσχυση ποσό ίσο με το 7% του τζίρου τους ως κεφάλαιο κίνησης, για διευκολυνθεί το άνοιγμα του κλάδου μετά το Πάσχα. Το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης, θα έχει σαφώς πιο μικρό προϋπολογισμό που θα δεν θα ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί μέσω αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από τα 1000 μέχρι και τα 4000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης και θα αφορά το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα γυμναστήρια και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Και τα δύο εργαλεία είναι έτοιμα να υλοποιηθούν μέσα στο Μάιο .

Γέφυρα ΙΙ καλυπτόμενες δαπάνες

Περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν να υλοποιούνται άλλα δύο μέτρα της κάλυψης των παγίων δαπανών και το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ”, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ που αναμένονται εδώ και καιρό.

Το Γέφυρα ΙΙ αφορά ως γνωστό την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για οκτώ μήνες με συνολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 9 Μαΐου. Το μέτρο θα ενισχύσει περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες .

Το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών αναμένεται να βοηθήσει έως και 50.000 ζημιογόνες επιχειρήσεις με ποσό 500 εκατ. ευρώ. Ως γνωστό η ενίσχυση θα δίνεται με την μορφή πιστωτικού, για να καλύπτονται φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και το τέλος του 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα δύο τελευταία μέτρα έχουν σύνδεση με το πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το πρώτο είναι οι πληρωμές ύψους 1 δισ. ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από τους 704.604 που έχουν κάνει αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος κριθούν επιλέξιμες. Η πλατφόρμα για την υποβολή των τελικών αιτήσεων αποδοχής θα ανοίξει τις επόμενες μέρες και οι ενισχύσεις θα δοθούν από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τις αρχές Μαΐου. Προς το τέλος Μαΐου, θα ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να ενισχυθούν περαιτέρω με το 35% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση. Η επιδότηση θα έχει την μορφή ενός πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Βεβαίως, η δυνατότητα αυτή έχει ως αντάλλαγμα την αποποίηση του δικαιώματος να έχουν μη επιστρεπτέο ένα ποσοστό από 30% έως και 50%, για το ποσό που έχει πάρει ως ενίσχυση από την επιστρεπτέα 1,2 και 3.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.