Για τέλος Ιουλίου πάει φέτος ο καιρός την έναρξη των παραδόσεων για την βιομηχανική ντομάτα


Όψιμη θα είναι φέτος η χρονιά και για τη βιομηχανική ντομάτα της Θεσσαλίας, όπως και της Ηλείας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανάπτυξης των πρώτων φυτεύσεων. Έτσι, τα εργοστάσια δεν αναμένεται ότι θα ανοίξουν πριν από τις 30 Ιουλίου.

«Οριακά θα προλάβουμε την πρωιμότητα», μας είπε ο διαχειριστής της Ομάδας Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, η καλλιέργεια εξελισσόταν ομαλά σε όλες τις περιοχές, χωρίς σημαντικά προβλήματα από καιρικά φαινόμενα, ασθένειες ή εχθρούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως μας είπε ο ίδιος ο παραγωγός, «εφαρμόζαμε δύο ψεκασμούς στις πρώιμες ντομάτες, ενώ υπό άλλες συνθήκες, εάν είχαμε βροχές, θα εφαρμόζαμε τέσσερις». Ωστόσο, η χαλαζόπτωση του προηγούμενου Σαββάτου, με επίκεντρο το χωριό Κάμπος στα όρια με την Υπέρεια Φαρσάλων, και οι ισχυρές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις του επόμενου τριημέρου στην ευρύτερη περιοχή του Κιλελέρ, ανέτρεψαν εν μέρει το σκηνικό.

Από το χαλάζι καταστράφηκαν, όπως μας είπε ο κ. Καλογιάννης, 1.000 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, ενώ τις επόμενες μέρες μένει να φανεί το πλήγμα από τις βροχοπτώσεις που σε ορισμένες καλλιέργειες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γεωπονικού τμήματος της Damavand, Βαγγέλης Βαγενάς, μιλώντας στην «ΥΧ», σημείωσε: «Το καλύτερο σενάριο είναι να αρχίσουμε παραλαβές στις 29-30 Ιουλίου, αλλά το βλέπω δύσκολο. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στην 1η Αυγούστου».

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία παραγωγοί θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος από το πριμ πρωιμότητας, η Damavand, η οποία φέτος έχει αυξήσει σε 10.500, από 6.500 πέρσι, τα συμβεβλημένα στρέμματα, αναζητά τρόπους αντιστάθμισης, έως έναν βαθμό, αυτής της απώλειας.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.