Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού για τον ΧΥΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ (25.05.2020)

 1. Η Εισήγηση της Λ.Σ στο Δ.Σ για το θέμα:

Παράδοση  της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Χυτά Δομοκού στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς AE

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας που θα εξυπηρετεί  ολοκληρωμένα τη διαδικασία της διαχείρισης απορριμμάτων, είτε αυτή αφορά την ανακύκλωση και την αποκομιδή είτε την λειτουργία του ΧΥΤΑ.           Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό , επιδιώκουμε:

 • Τη συμπλήρωση του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που θα καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες του Δήμου.
 • Τη συντήρηση , ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου κάθε είδους οχημάτων και μηχανημάτων που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιονδήποτε ρόλο του ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ , που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατά την άποψή μας είναι φορέας ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων.

Η παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΧΥΤΑ Δομοκού ως προίκα σε μια ανώνυμη εταιρία, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και θα βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο Δήμος δεν θα ασκεί κανένα έλεγχο, δεν θα παίρνει καμιά απόφαση για τα απορρίμματα αλλά θα εκτελεί τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. και ο ΧΥΤΑ θα πλημμυρίσει από σκουπίδια άλλων Δήμων

Επισημαίνουμε ότι στο μεγάλο  ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων   οριστική λύση δεν μπορεί να δοθεί  ούτε με την παράδοσή του τμηματικά  στους ιδιώτες  κι ούτε με το ΦΟΔΣΑ  που προωθούν οι κυβερνήσεις  και θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, αλλά με τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ασφαλούς Διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών , θα υλοποιηθεί από το κράτος  και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Καταψηφίζουμε.( Το θέμα καταψηφίστηκε ομόφωνα)

 1. Πρόταση Ψηφίσματος της Λ.Σ για την έναρξη μαθημάτων στα σχολεία.

Στις νέες πλέον συνθήκες, μετά τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά ο χρόνος που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό αντικειμενικά κάποια στιγμή θα γίνει. Το κύριο είναι η κυβέρνηση , εδώ και τώρα να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Όσες αποστάσεις ασφαλείας κι αν  τηρηθούν, όσες μάσκες και αν φορέσουν όλοι, τα σχολεία χρειάζονται εδώ και τώρα:

 • Προσλήψεις σε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, που θα καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης. Μονιμοποίηση όσων εργάζονται με σύμβαση έργου.( Στο Δήμο έχουμε 4 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το Δημοτικό Ομβριακής δεν έχει καμία καθαρίστρια).
 • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να περάσει και αυτό το κόστος στους γονείς.
 • Να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, ιδιαίτερα τώρα που είναι ανάγκη να χωρίζονται τα τμήματα για λόγους προστασίας .
 • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, με ασφάλεια και όρους υγιεινής, χωρίς να μετακυλίεται το βάρος της μετακίνησης στους γονείς.
 • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν στην πράξη τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορωναϊού.
 • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να μη μένουν έξω από κάθε σχεδιασμό, όπως έγινε στη Δευτεροβάθμια εκπ/ση.
 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και την κατάπτυστη τροπολογία για την on – line αναμετάδοση μαθημάτων και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων.

 

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω δε βλέπουμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τη βιασύνη να ανοίξουν τα Δημοτικά , τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις γι αυτό.  Η Κυβέρνηση ,λοιπόν, να πάψει να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών και των οικογενειών τους και αντί να επικαλείται συνέχεια την ατομική ευθύνη να αναλάβει τη δική της ευθύνη.

Το Ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό

 

 

 • Για τον αποχαρακτηρισμό γεωργικών εκτάσεων του Δήμου από υψηλής παραγωγικότητας σε χαμηλής.

                        Θεωρούμε ότι ο Δήμος  δεν πρέπει να συναινέσει στον αποχαρακτηρισμό γεωργικών εκτάσεων, παίρνοντας μάλιστα θέση υπέρ της εγκατάστασης από μεγάλες εταιρίες φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις αυτές.

Αν κάποιοι αγρότες θέλουν να παραχωρήσουν τα κτήματά τους για το σκοπό αυτό δεν τους εμποδίζει κανείς. Επισημαίνουμε βεβαίως ότι δεν θα είναι προς όφελός τους ούτε στο παρόν αλλά ούτε και στο μέλλον.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι στον αποχαρακτηρισμό γεωργικών εκτάσεων και στην αχρήστευσή τους,  προκειμένου να  χρησιμοποιηθούν από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο ,για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η περιοχή μας  είναι μια αγροτική περιοχή και έχει ανάγκη από έργα, ( αρδευτικά ,στραγγιστικά, αντιπλημμυρικά και άλλα), που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση  της γης για καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων αλλά και για την κτηνοτροφία. Δεν επιτρέπεται να αφαιρούμε καλλιεργητικές εκτάσεις και να τις παραδίδουμε βορά στους  Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Καταψηφίζουμε ( Η ψηφοφορία στο θέμα αυτό ήταν 13 υπέρ και 13  κατά και πέρασε με τη διπλή ψήφο του προέδρου!)

 

 • Για το θέμα της αγοράς απορριμματοφόρου του Δήμου με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης

      Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για προμήθειες του Δήμου είναι να γίνονται με διαφάνεια και με προσφορές σε ανοιχτό διαγωνισμό και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση. Πολύ δε περισσότερο για μια προμήθεια που αγγίζει το ποσό των 180.000 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα (π. χ επίσπευση χρόνου και νομιμότητα διαδικασίας ) που να δικαιολογεί την επιλογή αυτή του Δημάρχου και της παράταξής του. Η απόλυτη διαφάνεια, που  ίδιος ευαγγελίζεται, δεν συνάδει με την προσφυγή στην απευθείας ανάθεση για την αγορά του απορριμματοφόρου.

 

ΓΙΑ ΤΗ Λ.Σ ΔΟΜΟΚΟΥ  ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΑΝΙΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΪΔΑΝΤΖΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.