Δρομολογείται δεύτερη ευκαιρία για τις αποζημιώσεις “κουρέματος” ενοικίων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια από τον περασμένο Μάρτιο (μέσω συμψηφισμού) μέχρι και σήμερα, να υποβάλλουν νέα δήλωση COVID δρομολογεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Μέριμνα θα υπάρξει και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα αποζημίωση και δεν έχουν λάβει από την εφορία μήνυμα που να τους εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κόπηκαν. Στα δημοσιογραφικά γραφεία καταφθάνουν σε καθημερινή βάση δεκάδες ερωτήματα από ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, αν και οι μισθωτές έχουν καταβάλει μειωμένο ενοίκιο ως πληττόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ αναμένεται να ικανοποιήσει και τις πλευρές των ιδιοκτητών. Θα δώσει δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση και να αποζημιωθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι δικαιούχοι, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητήσει τους λόγους που κάποιοι μέχρι σήμερα δεν αποζημιώθηκαν.

Για παράδειγμα ο Χ. Π. αναφέρει στο μήνυμα που μας απέστειλε: “Κύριοι-ες έως σήμερα δεν έχω λάβει στο IBAN πού έχω δηλώσει την επιστροφή τού 50% από τη μείωση τού 40% στο μίσθωμα τού Νοεμβρίου και φυσικά ούτε τού Δεκεμβρίου 2020. Δεν μου έχει αποσταλεί από την εφορία μήνυμα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος”.

Είναι ενδεικτική και η περίπτωση ιδιοκτήτη που έχει προχωρήσει στην εκμίσθωση του ακινήτου του. Όπως αναφέρει: “Θα ήθελα να προσθέσω ένα πρόβλημα στα τόσα που έχουν προκύψει με την αποζημίωση ενοικίου των ιδιοκτητών καταστημάτων και κατοικιών από το κράτος. Έχω ένα ακίνητο ενοικιασμένο από τον Αύγουστο του 2020 ως κατάστημα με σιδηρικά χρώματα. Ο επιχειρηματίας λόγω προσωπικής επιλογής και προβλημάτων έκανε έναρξη στις 11 Ιανουαρίου του 2021. Ως επιχείρηση με ΚΑΔ πληττόμενο δεν μου κατέβαλε το ενοίκιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αφού ο ΚΑΔ του ανήκει στο 100% έκπτωση. Όταν έκανα όμως τη δήλωση Covid στις 15/2/2021 το σύστημα με ενημέρωσε ότι ο ενοικιαστής μου δεν είναι πληττόμενος προφανώς γιατί η εφορία δεν έχει ενημερώσει την ΑΑΔΕ. Θα πάρω επιστροφή; Αν ναι πότε. Δεν το ψάχνω πια διότι και ερώτημα που κατέθεσα στην ΑΑΔΕ η απάντηση ήταν γενικόλογη και αόριστη”. Η παραπάνω διαμαρτυρία είναι μία από τις πολλές και όπως φαίνεται ο ανωτέρω είναι πολύ πιθανόν να μην αποζημιωθεί από το κράτος, εκτός και αν η εφορία αναζητήσει όλες τις λεπτομέρειες για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι ιδιοκτήτες και του οδηγεί εκτός αποζημίωσης.

Η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι: “Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένα έτος με ‘κομμένα’ ενοίκια, και εν τούτοις ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, που υφίστανται τις αιματηρές αυτές περικοπές, που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς συμψηφισμό, καταβολή ή έστω μια σαφή απάντηση στις δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020… Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το ότι με τη διαδραστικότητα που προστέθηκε προ ημερών στις νέες δηλώσεις COVID 2021 σύμφωνα με τις προτάσεις μας, ώστε η εφαρμογή πλέον απαντά αμέσως αν είναι πληττόμενος ο μισθωτής και άρα δικαιούχος ο εκμισθωτής, εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η εγκυρότητα των υποβαλλομένων δηλώσεων και ελαττώνεται σημαντικά η ανάγκη για ελέγχους εκ μέρους της ΑΑΔΕ, οπότε θα συντομευτεί και η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων των εκμισθωτών από τις μειώσεις μισθωμάτων, που είναι σήμερα το ζητούμενο.

Γι’ αυτό προτείνουμε να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες, τα λάθη και τις αδικίες του 2020 ως εξής:

Πρώτον να σταλούν μηνύματα προς τους φορολογουμένους για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους της περιόδου αυτής, ώστε να γνωρίζουν και να διορθώσουν την αιτία, και

Δεύτερον, να δοθεί μια τελευταία μηνιαία προθεσμία για υποβολή αρχικών &τροποποιητικών δηλώσεων & δηλώσεων COVID στις εξής τουλάχιστον κατηγορίες ιδιοκτητών:

Για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων που:

*Οι ενοικιαστές τους (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει, ή

*Έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων.

Για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID που απερρίφθησαν κυρίως διότι:

*Οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και  εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη,

*Ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου, ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο,

*Δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

*Δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφ/κών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.