Επικρίσεις για τους νέους κανονισμούς ασφαλείας στη βιομηχανία κρέατος


Πριν από μερικές ημέρες, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ουμπέρτους Χέιλ, ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των προτύπων στη βιομηχανία κρέατος, με δύο νέους νόμους να τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να τερματίσουν την εκμετάλλευση και τις κακές συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, οι επικριτές της κυβέρνησης ανησυχούν ότι αυτοί οι νόμοι δεν είναι αρκετοί για να εγγυηθούν την ομαλότητα.

Ο κ. Χέιλ είχε περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση στη γερμανική βιομηχανία κρέατος ως μια «οργανωμένη ανευθυνότητα», τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωνε νέους κανόνες που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αυξημένη παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας.

Όμως, ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο για τη βελτιστοποίηση των επιθεωρήσεων τροφίμων, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει περισσότερο έλεγχο σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, έχει επικριθεί έντονα από τις οργανώσεις καταναλωτών. Η κριτική εστιάζει στο γεγονός ότι ο κανονισμός προβλέπει τη διενέργεια επιθεωρήσεων βάσει της κατηγορίας κινδύνου της εκάστοτε επιχείρησης, και όχι τακτικά.

Από την άλλη, ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τον οποίο επίσης παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, κινδυνεύει να ληφθεί ως παράλογος και αναξιόπιστος. Αποσκοπεί στην εξάλειψη των εκμεταλλευτικών συνθηκών εργασίας στη βιομηχανία κρέατος, η οποία οδήγησε εκατοντάδες υπαλλήλους στις γερμανικές μονάδες κρέατος να μολυνθούν με COVID-19. Ο νόμος Χέιλ προτείνει την απαγόρευση των συμβάσεων εργασίας σε εταιρείες της βιομηχανίας κρέατος, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021, και απαγόρευση των συμβάσεων προσωρινής εργασίας από τον Απρίλιο του 2021, με εξαίρεση εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους.

Όπως όμως έγινε γνωστό, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος της Γερμανίας, Tonnies, της οποίας το εργοστάσιο ήταν μια από τις εστίες μαζικής εξάπλωσης της νόσου στα τέλη του Ιουνίου, προσπάθησε να παρακάμψει την επικείμενη αλλαγή του νόμου, ιδρύοντας 15 θυγατρικές με λιγότερους από 50 υπαλλήλους. Ήταν μια κίνηση που ξεσήκωσε κατακραυγή, δείχνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να εξαλείψει τις καταχρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων έχουν πολύ δρόμο ακόμη.

Ήταν μια δύσκολη αρχή για τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να εξαλείψει τις καταχρήσεις σε μέρη της βιομηχανίας τροφίμων.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.