Επικύρωσαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ την οριστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Αποδέχθηκαν την προσωρινή πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, που συναντήθηκαν στο πλαίσιο των μηνιαίων εργασιών του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει επίσημος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται πλέον η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, με τους υπουργούς γεωργίας του μπλοκ να συνυπογράφουν τα τελικά κείμενα που έχουν την ευρεία αποδοχή και της Ευρωβουλής και της Κομισιόν.

Τι ακολουθεί

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τώρα σε διοργανικό επίπεδο σχετικά με τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, μετά την οποία θα εγκριθεί επίσημα τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο. Η νέα ΚAΠ θα καλύψει την περίοδο 2023-2027.

Τα κράτη μέλη θα έχουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν τα σχέδια εθνικών στρατηγικών σχεδίων τους προς έγκριση από την Επιτροπή.

 

Μια νέα κοινωνική διάσταση

Η ΚΑΠ μετά το 2020 δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι αγρότες και άλλοι δικαιούχοι που λαμβάνουν άμεσες πληρωμές θα υπόκεινται σε διοικητική ποινή εάν δεν παρέχουν επαρκείς συνθήκες απασχόλησης όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που η γεωργική νομοθεσία της ΕΕ έχει συμπεριλάβει μια κοινωνική διάσταση και σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα προόδου στον τρόπο με τον οποίο η ΚΓΠ λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Μια φιλόδοξη για το περιβάλλον ΚΑΠ

Η νέα ΚAΠ ορίζει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν «πράσινες» γεωργικές πρακτικές. Αυτά περιλαμβάνουν:

– βελτιωμένα πρότυπα υπό όρους που πρέπει να πληρούν οι αγρότες για να λάβουν στήριξη από την ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης εδαφών πλούσιων σε άνθρακα μέσω της προστασίας υγροτόπων και τυρφώνων, και ελάχιστα μερίδια αρόσιμων γαιών που θα αφιερωθούν σε χαρακτηριστικά τοπίου για την προστασία της βιοποικιλότητας

– οικολογικά συστήματα για την υποστήριξη ή / και την παροχή κινήτρων στους αγρότες να παρακολουθούν τις γεωργικές πρακτικές που ωφελούν το κλίμα και το περιβάλλον

– αυξημένο μερίδιο της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης που θα δαπανηθεί για πράσινες παρεμβάσεις

– παρακολούθηση των δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Υποστήριξη για μικρότερες εκμεταλλεύσεις

 Το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΓΠ περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αποσκοπούν στην ανακατανομή κεφαλαίων υπέρ των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακατευθύνουν το 10% των άμεσων πληρωμών για να ωφελήσουν αυτές τις εκμεταλλεύσεις (κατ ‘αρχήν μέσω αναδιανεμητικών πληρωμών, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα μέσω άλλων συγκρίσιμων μέσων).

ΚΑΠ που χρηματοδοτεί επιδόσεις

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης μια αλλαγή από την εστίαση στη συμμόρφωση σε μια ΚΑΠ βάσει επιδόσεων που θα δώσει στα κράτη μέλη την ελευθερία να εφαρμόζουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και συγκεκριμένων κοινών στόχων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

«Μόλις διαμορφώσαμε την πιο φιλόδοξη ΚΑΠ που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα» τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Μαρία ντο σέου Αντούνιες, η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας που πήρε πάνω της τις τριμερείς διαπραγματεύσεις καθ’ όλη την διάρκεια του εξαμήνου που λήγει στο τέλος του Ιουνίου. «Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για τους αγρότες και για την Ευρώπη, η οποία θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό σύστημα γεωργικών τροφίμων, καθιστώντας το πιο βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Η συμφωνία προβλέπει μια εκσυγχρονισμένη ΚΑΠ που υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και φιλική προς το κλίμα γεωργία, αυξάνει τον σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και διασφαλίζει ότι οι αγρότες παραμένουν ανταγωνιστικοί χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.