Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων – Μ. Εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές

Τελευταία ημέρα σήμερα (19.04.2021) για την υποβολή αιτήσεων για την συμμετοχή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7.

Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα είχαν υποβληθεί 583.489 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο τελικός αριθμός θα πλησιάσει κοντά στις 650.000 αιτήσεις. Ο παραπάνω αριθμός θα υπολείπεται από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που οι αιτήσεις ξεπέρασαν αρκετά τις 700.000.

Την τελευταία εβδομάδα πάντως οι ρυθμοί ανέβηκαν κατά πολύ και από 20.000 αιτήσεις που ήταν την ημέρα, έφτασε τις 50.000 έως και 60.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή το βράδυ είχαν υποβληθεί 228.913 αιτήσεις. Σε μία εβδομάδα δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός.

Βασική αιτία που πολλοί ήταν και είναι διστακτικοί για την υποβολή αιτήσεων, είναι ότι δεν θα πληρούσαν τελικά τους όρους που έχουν τεθεί. Για να θεωρηθεί επιλέξιμη μία αίτηση από επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία θα πρέπει να:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας προκαταβολής αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 χωρίς… παράταση

Όπως προ είπαμε σήμερα λήγει η προθεσμία και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει με την πίστωση των λογαριασμών τους, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Οι όροι θα καθοριστούν με βάση τον αλγόριθμο που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί όταν θα κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Τα κατώτερα όρια επιδότησης είναι:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 20 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2022. Σε αυτούς που επιθυμούν εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται έκπτωση 15%.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.