Ερώτηση Γιάννη Σαρακιώτη για πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και καθυστερήσεις στην καταβολή των σχετικών πιστώσεων προς τους εργοδότες»

Με την υπ’ αριθμ. οικ. 34715/785 (Β’ 2414/25-06-2018) Κοινή Υπουργική Απόφαση ετέθη σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ως άνω αποφάσεως, σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Μία εκ των υποχρεώσεων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι η καταβολή των προβλεπομένων ενισχύσεων προς τους ενταχθέντες στο πρόγραμμα, δικαιούχους, στο πλαίσιο των όσων ορίζονται στη διαδικασία της διοικητικής επαλήθευσης.

Εντούτοις, αυτό που παρατηρείται σήμερα στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Λαμίας είναι ικανός αριθμός εργοδοτών – δικαιούχων να μην έχει λάβει στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τις αναγκαίες ενισχύσεις, αφού προηγουμένως ελεγχθεί εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας ότι πληρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημική κρίση, αλλά και λαμβανομένης υπ’ όψιν της υποχρέωσής τους να ενεργήσουν κατά τα εντός της ως άνω αποφάσεως οριζόμενα, επιβαρύνει έτι περαιτέρω την οικονομική δυνατότητα τους, με ελλοχεύοντα τον κίνδυνο της μη συνέχισης υπαγωγής στο πρόγραμμα, και ως εκ τούτου εκτιμώμενης μελλοντικής απένταξης τους.

Επειδή, έχει καταγραφεί πλήθος διαμαρτυριών και επισημάνσεων περί μη τήρησης των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς των αρμοδίων τμημάτων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

Επειδή, ιδίως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και δυσμενή συγκυρία, υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων – εργοδοτών – δικαιούχων που την εξασφαλίζουν.

Επειδή, υπάρχει μείζονα ανάγκη για στήριξη της εργασίας, ανάμεσα σε άλλους, και του απασχολούμενου σε αυτές, επιστημονικού δυναμικού, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Επειδή, σύμφωνα με σχετική δημόσια δήλωσή της, κατά την τελευταία της επίσκεψη, η Περιφερειακή Δ/ντρια του Ο.Α.Ε.Δ. ανέφερε ότι, ο αριθμός των ανέργων στην Π.Ε. Φθιώτιδας είναι περίπου 14.000 και ενδεχόμενες δυσλειτουργίες στο εν λόγω πρόγραμμα πιθανώς να συντελέσουν στην αύξηση του.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο διαδικασία πίστωσης των ενισχύσεων προς τους εργοδότες – δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος στη Φθιώτιδα και τη Λαμία;
  2. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο από την αρμόδια υπηρεσία, προτίθεται το Υπουργείο να ενεργήσει στην κατεύθυνση της στελέχωσής της με πρόσθετο προσωπικό, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας;
  3. Προτίθεται το ερωτώμενο Υπουργείο να παράσχει στοιχεία σχετικά με:
    1. Τις αιτίες των αναφερόμενων καθυστερήσεων του εν λόγω προγράμματος
    2. Τον αριθμό των δικαιούχων και τον αριθμό των ωφελουμένων
    3. Το ποσό που εν τέλει απορροφήθηκε από τους υπό παρ. 2.1. του άρθρου 2 της εν λόγω Κ.Υ.Α., σχετικές διατάξεις οριζόμενους προϋπολογισμούς, ήτοι για το 2018: 15.000.000,00 ευρώ, για το 2019: 55.000.000,00 ευρώ, για το 2020: 30.000.000,00 ευρώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.