Ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων και ασθενειών της ελιάς


Τις συνθήκες ανάπτυξης παθογόνων και ασθενειών στην ελιά καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα, για το κυκλοκόνιο, αναφέρει ότι ο μύκητας αυτή την εποχή προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς.

Εμφανίζεται κυρίως στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, προκαλώντας σε αυτά χαρακτηριστικές στρογγυλές τεφροκαστανές κηλίδες, που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Οι κηλίδες στους μίσχους των φύλλων και στους ποδίσκους των καρπών είναι στενόμακρες και τεφροκαστανές. Όταν η προσβολή είναι έντονη, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Αποτέλεσμα της προσβολής των ποδίσκων των καρπών είναι η συρρίκνωση και η πτώση των καρπών.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου, με τις μολύνσεις να ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος με τη μορφή δροσιάς ή ομίχλης).

Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης του μύκητα είναι 16-20 βαθμοί Κελσίου. Οι προσβολές πραγματοποιούνται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά τον χειμώνα συμβαίνουν εφόσον ο καιρός είναι ήπιος (θερμοκρασίες 3-5 βαθμών). Εντονότερες προσβολές εμφανίζονται σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και κλειστές περιοχές, καθώς και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο είναι το αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δέντρα για τη δημιουργία συνθηκών καλού αερισμού και φωτισμού. Επίσης, ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη μετά από βροχή.

Κερκόσπορα

Η ασθένεια προσβάλλει άωρους και ώριμους καρπούς, καθώς και φύλλα. Οι προσβολές (καστανές ελαφρά βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στους πράσινους και ώριμους καρπούς) εμφανίζονται και εξελίσσονται την εποχή του φθινοπώρου. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, οι οποίοι διενεργούνται για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, καταπολεμούν και αυτή την ασθένεια.

Γλοιοσπόριο

Η ύπαρξη πολύ υψηλής υγρασίας (92%-100%) για διάστημα 2-5 ημερών, οι θερμοκρασίες 10-25 βαθμών Κελσίου και η ύπαρξη πληγών ευνοούν τις μολύνσεις από γλοιοσπόριο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου. Ως συστάσεις, το Κέντρο προτείνει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε χαμηλές, υγρές και κακώς αεριζόμενες περιοχές. Καλό είναι να γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για την αραίωση της κόμης των δένδρων. Επίσης, η χημική καταπολέμηση της ασθένειας συνιστάται κατά την έναρξη της ωρίμασης του ελαιοκάρπου με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Τέλος, η συστηματική καταπολέμηση του δάκου βοηθά αποτελεσματικά στον περιορισμό της ασθένειας και οι επεμβάσεις εναντίον του κυκλοκόνιου καταπολεμούν και το γλοιοσπόριο.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.