Ημερολόγιο Θρέψης: Βαμβάκι


Η λίπανση του βαμβακιού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων και στην ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων της καλλιέργειας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η γενική προτεινόμενη λίπανση του βαμβακιού για παραγωγή 400 κιλών/στρ. είναι:

Τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο (Mg), μαγγάνιο (Mn), σίδηρο (Fe), βόριο (B), ψευδάργυρος (Zn) απαιτούνται σε μικρές ποσότητες στην καλλιέργεια του βαμβακιού και μπορούν να προστεθούν μέσω διαφυλλικών λιπάνσεων.

ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Α. Βασική λίπανση

Στη βασική λίπανση χορηγούνται τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη σωστή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι. Η βασική λίπανση του βαμβακιού πραγματοποιείται λίγο πριν ή κατά τη σπορά. Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείται σπαρτική με λιπασματοδιανομέα.

Στη βασική λίπανση εφαρμόζεται το 1/3-1/2 της συνολικής απαιτούμενης ποσότητας αζώτου πριν από την εμφάνιση των χτενιών και των ανθέων. Επίσης, εφαρμόζονται, συνήθως, όλες οι απαιτούμενες μονάδες φωσφόρου και καλίου. Συγκεκριμένα, για μια ισορροπημένη λίπανση η σχέση Ν:Ρ πλησιάζει τη σχέση 2:1.

Β. Επιφανειακή λίπανση

Στα αρχικά στάδια των νεαρών φυτών, πριν από την εμφάνιση των χτενιών, το βαμβάκι απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες αζώτου (Ν), φωσφόρου (Ρ), καλίου (Κ), ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου (Mg). Καθώς το φυτό εισέρχεται στο στάδιο της εμφάνισης χτενιών, αλλά και στη συνέχεια του καλλιεργητικού κύκλου, οι θρεπτικές απαιτήσεις στα παραπάνω στοιχεία αυξάνονται και μεγιστοποιούνται κατά το στάδιο της καρποφορίας. Ο σίδηρος (Fe), ο ψευδάργυρος (Ζη), ο χαλκός (Cu), το βόριο (Β), το μαγγάνιο (Mn), το κοβάλτιο (Co) και το μολυβδαίνιο (Μο) είναι απαραίτητα σε μικρότερες ποσότητες για τη βέλτιστη ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Ο ρυθμός απορρόφησης του αζώτου είναι αυξημένος από την άνθιση μέχρι και το στάδιο γεμίσματος των καρυδιών. Για αυτό είναι αναγκαίος ο εφοδιασμός της καλλιέργειας με τις αναγκαίες ποσότητες αζώτου, μέσω της επιφανειακής λίπανσης. Η επιφανειακή λίπανση, με το υπόλοιπο άζωτο, μπορεί να χορηγηθεί σε μία δόση ή δύο δόσεις, πριν από την εμφάνιση των χτενιών και των ανθέων.

ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Το άζωτο βοηθά στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών, στην παραγωγή περισσότερων ανθοφόρων κλάδων, ανθέων και καρυδιών, καθώς και στην αύξηση του βάρους του καρυδιού, του σπόρου και της εκατοστιαίας αναλογίας ινών. Επιπλέον, συμβάλλει στη στρεμματική αύξηση της απόδοσης σε σύσπορο.

Ο φώσφορος συντελεί στην πρωίμιση της παραγωγής, ευνοεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και συχνά αυξάνει τη στρεμματική απόδοση. Το κάλιο συμμετέχει στην αύξηση της ανθοφορίας, του βάρους του σπόρου και της περιεκτικότητάς του σε λάδι και επιδρά στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των ινών (μήκος, αντοχή, ομοιογένεια). Τα δευτερεύοντα στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους και στηρίζουν καλύτερα τις λειτουργίες των φυτών. Για παράδειγμα, το βόριο διευκολύνει την ανθοφορία και καθιστά τα φυτά ανθεκτικά στα άλατα, ενώ η προσθήκη ασβεστίου είναι απαραίτητη σε όξινα εδάφη.

Στοιχείο

Ποσότητα (κιλά/στρ.)

Ν

10-18

P2O5

6-8

K2O

6-8

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γαλανοπούλου-Σενδούκα Στέλλα. 2002. Βιομηχανικά φυτά και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά-Ζαχαρότευτλο-Καπνός, Εκδόσεις ΑΘ. Σταμούλη, Αθήνα.
Μπιλάλης Δ., Παπαστυλιανού Π., Τραυλός Ηλ., 2019, Γεωργία Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας Εκδ. Πεδίο, Αρχείο ΣΠΕΛ, 1995-2021.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.