Η έντονη ζήτηση «πληρώνει» μέχρι 65 λεπτά τον παραγωγό


-Διαφήμιση-

Σε μια χρονιά που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της καλής παραγωγής και εμπορίας εξελίσσεται η φετινή για το ακτινίδιο, επαληθεύοντας τις ευοίωνες προδιαγραφές που διαφαίνονταν από το ξεκίνημα.

Η ζήτηση από τις αγορές παραμένει ζωηρή, η ποιότητα της παραγωγής ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές που θέτει το εμπόριο και οι παραγωγοί απολαμβάνουν τιμές που σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στις περισσότερες περιοχές της καλλιέργειας στα 55-60 λεπτά το κιλό, με διακυμάνσεις πέντε λεπτών προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Στην Καβάλα, στα μέσα της εβδομάδας, είχαν ολοκληρωθεί οι κοπές στο 90% των κτημάτων.

Η εικόνα της παραγωγής χαρακτηρίζεται εξαιρετική και το αναμενόμενο κενό που άφησε στην αγορά η ολοκλήρωση της σεζόν από το νότιο ημισφαίριο δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ζήτησης, όπως είπε στην «ΥΧ» η γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, Αριστέα Νικάκη. Η μέση απόδοση ανέρχεται σε 4 τόνους/στρέμμα και η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 55 και 65 λεπτών το κιλό.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Άρτα

Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις της καλλιεργητικής περιόδου είναι οι αποδόσεις στην Άρτα, η οποία αναμένεται ότι θα συγκομίσει πάνω από 35.000 τόνους φέτος. Η παραγωγή, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολιό, γενικό διευθυντή του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ, έχει ικανοποιητικό αριθμό μέτριων μεγεθών, που ζητάει η εξαγωγή, και η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 50-60 λεπτά το κιλό. Για κάποια κτήματα, αναλόγως της ποιότητας, οι έμποροι πλήρωσαν και πάνω από 60 λεπτά το κιλό. Πολλές φορτώσεις πραγματοποιούνται από Ιταλούς εμπόρους, ενώ ήδη η εταιρεία έχει αποστείλει τα πρώτα φορτία προς Αμερική, Κίνα, Ολλανδία και Γερμανία.

Στην Πιερία, η καλλιέργεια απέδωσε μεγάλο ποσοστό μεγάλων καρπών, καθώς υπήρχαν λιγότερα ακτινίδια πάνω στα δέντρα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που μεταφέρει ο διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια, Ζήσης Μανώσης, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει η ταξινόμηση της συγκομιδής. «Η εταιρεία μας βρίσκεται στο 60% της συγκομιδής και προς το παρόν η εικόνα από κτήματα δείχνει ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα από άποψη ποσοτήτων, επειδή μπήκαν στην παραγωγή και νεόφυτα δέντρα», ανέφερε. Η τιμή παραγωγού στην περιοχή διαμορφώνεται στα 55-60 λεπτά το κιλό, με την πλειονότητα των παραγωγών να κινείται στα 52-58 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε στην «ΥΧ» ο ίδιος, η εταιρεία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Ελλάδας με την Ταϊλάνδη και την Κορέα, στις οποίες το ελληνικό ακτινίδιο «βλέπει» δύο νέες φιλόδοξες αγορές, ενώ η ίδια έχει βάλει πλώρη για αγορές εκτός Ευρώπης και Ασίας, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.