Καστρί Πρέβεζας: Ανασκαφές στην Αρχαία Πανδοσία ξεκινά η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή

Ανασκαφές στην Αρχαία Πανδοσία ξεκινά η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Πρόκειται για το “επιστέγασμα” των προσπαθειών που κατέβαλλε ο Σύλλογος Φίλων Νεκρομαντείου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, έχει λάβει την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθής Αγγέλη.

Οι ανασκαφές θα είναι προπαρασκευαστικές, ενώ στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που θα αποκαλυφθούν θα γίνονται οι απαιτούμενες άμεσες στερεωτικές επεμβάσεις.

Οι προσδοκίες από την έναρξη οργανωμένων ερευνητικών παρεμβάσεων στην Αρχαία Πανδοσία είναι πολλές αφού πρόκειται για έναν “παρθένο” αρχαιολογικό χώρο που μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν έχει ερευνηθεί.

Κατά την αρχαιότητα η Πανδοσία υπήρξε από τις σημαντικότερες ηπειρωτικές πόλεις, με ισχυρή ακρόπολη, ενώ οι υποδομές της δείχνουν ότι μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 10 χιλιάδες κατοίκους!

Ήταν αποικία των Ηλείων και λόγω της στρατηγικής της θέσης (δεδομένου ότι έλεγχε τη διάβαση του ποταμού Αχέροντα) αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο διάβα της ιστορίας έως και τα Ενετικά Χρόνια όταν η πόλη μετατράπηκε σε φρούριο.

Η προσπέλαση της Αρχαίας Πανδοσίας γινόταν μέσω θαλάσσης και μέσω του πλωτού Αχέροντα ποταμού, ο οποίος στο χωριό Καστρί απέχει μόλις 100–200 μ. από την οχυρωμένη πόλη.

Στα σημεία αυτά είχαν εντοπιστεί μεταλλικοί κρίκοι προσδέσεως των σκαφών.

Πηγή: FanariPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.