Κοιλάδα Αργολίδας: Από ψαροχώρι… πάρκινγκ σκαφών


Η Κοιλάδα Αργολίδας αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το πλέον φημισμένο ψαροχώρι, αλλά και τον τόπο που είχε τα καλύτερα ναυπηγεία για την κατασκευή παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών.

Σήμερα, όμως, τίποτα δεν θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των Αλιέων Ερμιονίδας, Βασίλης Ηλιού, «η Κοιλάδα κατά 95% στο παρελθόν αντλούσε το εισόδημά της από τη θάλασσα. Αλιείς, καπεταναίοι και άλλα παρόμοια επαγγέλματα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μας. Σήμερα πάμε για εξαφάνιση, αφού οι νέοι εγκαταλείπουν την αλιεία λόγω μειωμένων αγορών, αυξημένου κόστους εργασίας και άλλων εμποδίων που δημιουργούν μειωμένα εισοδήματα».

Ένα από τα προβλήματα των τελευταίων ετών, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιού, είναι ο «ερασιτέχνης-επαγγελματίας που δεν ξέρει πότε να ψαρέψει και τι να ψαρέψει. Κινούνται ανεξέλεγκτα και φυσικά προσπαθούν να πουλήσουν φτηνά, αρκεί να βγάζουν το μεροκάματο».

Παράλληλα, σημειώνει, «η κατασκευή παραδοσιακών σκαφών επηρεάστηκε σίγουρα από την οικονομική κρίση. Από το 2014 και μετά περάσαμε στη συντήρηση και φύλαξη σκαφών που έχει θετικά αποτελέσματα, αφού είναι δεκάδες οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν την Κοιλάδα. Γάλλοι και Γερμανοί είναι βασικοί πελάτες μας, ενώ είμαστε μέσα στις επιλογές των Άγγλων.

Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνουν οι ιδιοκτήτες τη φύλαξη των σκαφών».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.