Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 16-08-2019 – ert.gr


Θρησκευτικό
Στην αγκαλιά της Παναγίας…
Με κατάνυξη τίμησαν οι πιστοί την Κοίμηση της Θεοτόκου, το μικρό Πάσχα του Καλοκαιριού, προσδοκώντας στη χάρη και στις μεσιτείες της Μητέρας όλων των ανθρώπων.
Εικόνα έρημης πόλης θυμίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς όλοι συνδύασαν την Αργία του Δεκαπενταύγουστου με το Σαββατοκύριακο, για μια ολιγοήμερη απόδραση για πολλούς την τελευταία του καλοκαιριού.

ΕΛΑΣ
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, για τον Δεκαπενταύγουστο
Σε ισχύ τα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, της Τροχαίας Ελληνικής Αστυνομίας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Αυτοδιοίκηση-Περιφέρεια
Καθυστερημένη …ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το θέμα της Σαμοθράκης

Καθυστερημένη …ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το θέμα της Σαμοθράκης
Με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά εννέα μέρες απίστευτης ταλαιπωρίας των τουριστών της Σαμοθράκης, που δυσφήμισε το νησί της Νίκης, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενημέρωσε για τις ενέργειες της, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στέκεται στις δράσεις ανακούφισης των τουριστών. Κονδύλι ύψους 10.000 ευρώ και στήριξης των επαγγελματιών, κονδύλι καθώς και την δρομολόγηση του πλοίου ΑΝΑΞ από την γραμμή της Κεραμωτής-Θάσου, κονδύλι 50.000 ευρώ,
για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων).
Το πλοίο θα πραγματοποιεί τέσσερα δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε ημερών.

Περιβάλλον-Υγεία
Έρευνα για αιωρούμενα σωματίδια σε Ξάνθη και 5 πόλεις της χώρας
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019, από 10 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου λαμβάνει χώρα η εκστρατεία μετρήσεων Πανάκεια-PANACEA- 2019 με τη συμμετοχή των κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, μαζί και του «Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών ρύπων» του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ,.
Για πρώτη φορά πανελλαδικά πραγματοποιούνται ταυτόχρονες μετρήσεις χαρακτηρισμού των αιωρούμενων σωματιδίων (που αποτελούν και τον κύριο παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας) και οι σχετικές με την υγεία ιδιότητές τους στα 6 αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Στόχος της εκστρατείας είναι η καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της επακόλουθης έκθεσης του ανθρώπου σε αυτή σε 6 αστικές περιοχές στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλος, Ξάνθη).
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα κοινοποιηθούν μετά το πέρας των αναλύσεων.
Ταυτόχρονα, μια δεύτερη εκστρατεία προγραμματίζεται στις ίδιες περιοχές για τον χειμώνα του 2019-2020, περίοδο με παραδοσιακά αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων λόγω της οικιακής θέρμανσης.
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλαδική Υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής αναφέρει πως ,
«Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότεροι νοσούν λόγω της έκθεσης σε αυτή, ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που εμφανίζουν άσθμα».

Κοινωνική Οικονομία
Σεμινάριο «Πύραυνος» για κατασκευή κεραμικού καμινιού, φούρνου και σκευών στο πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδας
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚΟΙΝΣΕΠ- «Επάρκεια», διοργανώνει ένα δεκαήμερο σεμινάριο κατασκευής κεραμικού καμινιού με βάση έναν αρχαίο μαθηματικό τύπο για το κτίσιμο, ο οποίος μπορεί να φτάσει και σε θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου! Επίσης το σεμινάριο θα περιλαμβάνει και κατασκευή κεραμικού φούρνου και κεραμικών σκευών, στο πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα την χύτρα ταχύτητας της τότε εποχής!
Το σεμινάριο αυτό έχει τον τίτλο «Πύραυνος» θα γίνει στις εγκαταστάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ Επάρκεια, στη Παλιά Μορσίνη Ξάνθης από τις 21 έως και τις 31 Αυγούστου και θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να δηλώσει συμμετοχή αναζητώντας το όνομα Επάρκεια στις μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το σεμινάριο γίνεται με τη χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Εκπαίδευση-Οργανώσεις
Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Από το ΠΑΜΕ Ξάνθης εκδόθηκε ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
«Το υπουργείο Παιδείας με την τακτική της διολίσθησης επιδιώκει οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους πίνακες του 2018-2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018! Εάν συμβεί αυτό χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές, θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων.
Ο συνδικαλιστικός φορέας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, ζητεί ,
Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών και Μονιμοποίηση.
Τουλάχιστον 33.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Τουρισμός-Γαστρονομία

Ας δείξει και η Θράκη τον Γαστρονομικό της πλούτο στην θεματική έκθεση στο ΣΕΦ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ( 27 Σεπτεμβρίου) κέντρο του Ελληνικού Τουρισμού θα γίνει για μία ακόμη φορά η Αθήνα, με την πραγματοποίηση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεματικού Τουρισμού – Γαστρονομίας και Οίνου από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Στάδιο Ειρήνης και Φίλιας (ΣΕΦ).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, αλλά και υπουργείων από την Ελλάδα, άμεσα εμπλεκομένων με το θέμα.
Για την Έκθεση μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δ/ντης της Μακτ Μίντια Γκρουπ, Γιώργος Καραχρήστος και κάλεσε τις επιχειρήσεις της Θράκης να δώσουν ένα δυναμικό παρόν με τις γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που παράγουν. Ξενοδοχεία και καταλύματα που ενσωμάτωσαν την τοπική γαστρονομία στα μενού τους και αύξησαν τις τιμές και αύξησαν και τους πελάτες τους», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καραχρήστος.

Πολιτισμός
Οι Μασαλτζήδες της Θράκης… «πιάνουν» τις αφηγήσεις
Με τον τίτλο Μασαλτζήδες της Θράκης, συνεχίζονται αύριο Σάββατο, οι εκδηλώσεις στο Μικρό Διάκοσμο του Γιάννη Βουλτσίδη, στον Ίμερο Μαρώνειας.
Στις 9 το βράδυ θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ, «Μέσω Ναυπλίου», με θέμα τους λαϊκούς αφηγητές της Πελοποννήσου. Στις 10 το βράδυ Μασαλτζήδες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αφηγούνται μικροϊστορίες. Όσοι επιθυμούν, να διηγηθούν, ας δηλώσουν συμμετοχή.

«Η ΑΝΤΙΣΤΑΡ» του Γιάννη Βίτσα αυτή τη Κυριακή στην Ξάνθη
Η μυθιστορηματική βιογραφία του δημοσιογράφου Γιάννη Βίτσα βασισμένη στη ζωή της ηθοποιού Κάκιας Κοντοπούλου θα παρουσιαστεί στην Ξάνθη την μεθαύριο Κυριακή στο caffe-bar “konserva”. Έπειτα από την τεράστια αποδοχή και αγάπη των αναγνωστών στην Αθήνα και την Κρήτη το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου συνεχίζει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα, 17 Αυγούστου στην Ορεστιάδα και 19 στη Δράμα.

Εργαστήριο – Κέντρο Φωνητικών Τεχνών στην Ξάνθη στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις

Για μία εβδομάδα, από 23 Αύγουστου έως 31 Αυγουστου το Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη θα φιλοξενήσει το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας, το οποίο αποσκοπεί στην εξάσκηση και ειδίκευση της φωνητικής τέχνης, μέσα από Ασκήσεις & Τεχνικής της Αναπνοής, Φωνητική Αγωγή, Κίνησης & Αυτοσχεδιασμού και Ατομικών Μαθημάτων Φωνής με τον Σπύρο Σακκά.

Στο Εργαστήριο πραγματοποιούνται τα μαθήματα,
Φωνητική Αγωγή, Ρεπερτόριο, Ατομικά μαθήματα Φωνητικής
Τεχνικές Αναπνοής, Ασκήσεις Λόγου
Κίνηση, Σωματική Προετοιμασία
«Το βαλς με τα παραμύθια» της Κάρμεν Ρουγγέρη στην Ξάνθη
Η παιδική θεατρική παράσταση «Το βαλς με τα παραμύθια» της Κάρμεν Ρουγγέρη, Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Ξάνθη
την Τετάρτη 21 Αυγούστου

Ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Ξάνθη
Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει φέτος σε όλη την Ελλάδα το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου “Οδυσσεβάχ”.
Στην Ξάνθη η παράσταση θα παρουσιασθεί την προσεχή Κυριακή.
Ο «Οδυσσεβάχ» έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους και από δέκα Ελληνικά ΔηΠεΘε.

Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Ξάνθη στις 22 Αυγούστου
Το ταξίδι του ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται. Στην Κομοτηνή η παράσταση θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στις 9 το βράδυ. Στην Ξάνθη η παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης με τον Νίκο Κουρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Ζέτα Μακρυπούλια στον ρόλο της Ελβίρας και τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ρόλο του Σγαναρέλ.

Ο Μικρός Διάκοσμος και ο Γιάννης Βουλτσίδης στην αυλή με τα Χαμάμ
Ο Μικρός Διάκοσμος και το Θρακικό θέατρο σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, παρουσιάζουν την Παρασκευή 30 Αυγούστου στην αυλή με τα χαμάμ, τα δυο καινούργια τους έργα: «Ο Καραγκιόζης και τα φαντάσματα της πέτρας» και τον δραματοποιημένο μύθο (προλογικά) «Μια χαλασμένη φιλία» του αρχαίου λυρικού ποιητή Στησιχόρου.
Τα κείμενα η σκηνοθεσία και η πρωτότυπη μουσική των έργων είναι του Γιάννη Βουλτσίδη.[…]
Με το τέλος της κάθε παράστασης γίνεται μια θεατρική διάδραση, με τα παιδιά σε ρόλο Καραγκιοζοπαίχτη.
Γενική είσοδος 5 ευρώ, για οικονομική οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

Αθλητισμός
Ο Προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή στην Ούντινε της Ιταλίας
Ο προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή και μουσικός παραγωγός στην ΕΡΤ Κομοτηνής, Φώτης Ζάντζας, συμμετέχει στις εργασίες για την απόκτηση μιας πολύ σημαντικής πιστοποίησης της FIBA,στην πόλη Ούντινε της Ιταλίας, έχοντας την ευκαιρία να αποκομίσει σημαντικές γνώσεις και παραστάσεις που θα αποτελέσουν απαραίτητα εφόδια στην προπονητική του εξέλιξη.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης της FIBA αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση των γνώσεων των προπονητών που δουλεύουν με νέους ηλικιακά αθλητές.
Οι προπονητές έχουν την ευκαιρία να αφιερώσουν χρόνο βλέποντας ασκήσεις και παιχνίδια στο κλειστό γυμναστήριο και να πάρουν μέρος σε συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες υπό την εποπτεία των αρμόδιων.

Μάλιστα όσοι συμμετέχουν, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το πρωτάθλημα Κ16 και να δουν εμπράκτως όλα όσα διδάσκονται.
Πηγή Παρατηρητής Θράκης

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.