Κουμπαρά 185 εκατ. ευρώ χτίζει η αναδιανεμητική ενίσχυση που παίρνει έως 10% από 200άρηδες και δίνει σε 50άρηδες

Από μία έκταση και πάνω θα ξεκινά η στρεμματική επιδότηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, σύμφωνα με το πλάνο των εθνικών αρχών. Οι περικοπές για τον «κουμπαρά» της αναδιανομής μόνο στις εκμεταλλεύσεις άνω του μέσου όρου στρεμμάτων.

Τρία στρεµµατικά ποσά ανά αγρονοµική περιφέρεια ενίσχυσης (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια) σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της αναδιανεµητικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το συνολικό ετήσιο ποσό έχει υπολογιστεί τελικά στα 185 εκατ. ευρώ, και θα δηµιουργείται από την περικοπή των πληρωµών µόνο όσων διαθέτουν εκτάσεις άνω του µέσου όρου στρεµµάτων ανά αγρονοµική περιφέρεια.

Η περικοπή θα κινηθεί στη λογική «όσο πιο ψηλά από τον περιφερειακό µέσο όρο στρεµµάτων ανά εκµετάλλευση η έκταση τόσο µεγαλύτερη η περικοπή». Ωστόσο, ακόµα δεν έχει καθοριστεί για πόσα στρέµµατα και άνω µιλάµε.

Για παράδειγµα, αν στις αροτραίες εκτάσεις ο µέσος όρος είναι 100 στρέµµατα. Tότε οι κάτοχοι εκτάσεων 200-300 στρεµµάτων θα δίνουν το 10% της βασικής ενίσχυσης που έχουν λαµβάνειν ώστε να δηµιουργηθεί ο κουµπαράς, οι κάτοχοι 300-400 στρεµµάτων το 20% κ.ο.κ. Υπενθυµίζεται ότι το µοντέλο αυτό, όµως µε οριζόντια περικοπή, ακολουθεί το Εθνικό Απόθεµα στην τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, θα µπει ένα ελάχιστο όριο στρεµµάτων κάτω από το οποίο δεν θα πληρώνεται το πριµ. Ένα τέτοιο µοντέλο ακολουθεί η Πολωνία, η οποία πληρώνει µόνο εκτάσεις άνω των 30 στρεµµάτων. Φυσικά για την Ελλάδα το νούµερο αυτό θα είναι αρκετά χαµηλότερο. Το στρεµµατικό ελάχιστο όριο θα µπει στη λογική αποκλεισµού περιστασιακών παραγωγών µε πολύ λίγα στρέµµατα, το εισόδηµα των οποίων δεν εξαρτάται σηµαντικά από την αγροτικής τους δραστηριότητα.

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Ιουλίου


Οι ωφελούµενοι της ενίσχυσης

Όσον αφορά τώρα τους ωφελούµενους της ενίσχυσης:
Οι πληρωµές θα γίνονται µόνο σε όσους δηλώνουν από κάποια στρέµµατα και άνω, και µέχρι ενός στρεµµατικού ορίου. Για παράδειγµα για τα πρώτα 50 στρέµµατα µίας εκµετάλλευσης, ανάλογα µε την απόφαση των ελληνικών αρχών. Ο µέχρι τώρα σχεδιασµός λοιπόν θέλει την αναδιανεµητική να δίνεται σε όλους (εκτός των πολύ µικρών), αλλά η περικοπή των ενισχύσεων για τον κουµπαρά να γίνεται µόνο στους «µεγάλους». Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν περισσότερο ωφεληµένες οι µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις. Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο ΥΠΑΑΤ ώστε η αναδιανεµητική πληρωµή να καλύψει κυρίως τις απώλειες από τα ιστορικά δικαιώµατα (σύγκλιση), ένας τέτοιος διαχωρισµός των δικαιούχων φαίνεται πως δεν είναι εφικτός βάσει των τελικών κοινοτικών οδηγιών. Πάντως, ένας διαχωρισµός των δικαιούχων µε βάση την ιδιότητά τους (κατ’ επάγγελµα αγρότης π.χ) µοιάζει να είναι πιο πιθανός.

Σύµφωνα µε τι κοινοτικές οδηγίες το µέγιστο ποσό ανά στρέµµα µπορεί να φτάσει τα 55 ευρώ στην Ελλάδα (µέσος όρος συνόλου άµεσων ενισχύσεων ανά στρέµµα). Υπενθυµίζεται ότι η ενεργοποίηση της αναδιανεµητικής ενίσχυσης ήταν προαιρετική για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.