Λεπτομέρειες μένουν για την οριστικοποίηση της ΚΑΠ, νέο πρασίνισμα το 25% των άμεσων ενισχύσεων

Λεπτομέρειες μένουν να συμφωνηθούν ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα καυτά ζητήματα της νέας ΚΑΠ να έχουν επιλυθεί σύμφωνα με ανεπίσημες ανακοινώσεις και τη διαδικασία των τριμερών διαπραγματεύσεων να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της την προσεχή εβδομάδα και πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος.

Κατάφεραν τελικά να βρουν μια συμβιβαστική λύση Ευρωβουλή, υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και Κομισιόν πάνω στα επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ για τα οποία μέχρι τώρα διαφωνούσαν και όπως σχολίασε στο Twitter ο Ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann «πλέον τα πράγματα είναι εύκολα».

Τα πολιτικά καυτά ζητήματα έχουν συμφωνηθεί γράφει χαρακτηριστικά ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωβουλής.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες πλέον αναφέρουν ότι οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι το 25% της βασικής ενίσχυσης θα διατεθεί σε μέτρα του νέου πρασινίσματος, ενώ θα επιτραπεί στα κράτη μέλη μια περίοδος προσαρμογής, κατά πάσα πιθανότητα ενός έτους, στην οποία όσα κονδύλια δεν διατεθούν, δε θα χρειαστεί να επιστραφούν στις Βρυξέλλες, αλλά θα κατανεμηθούν στους αγρότες μέσω άλλων ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι έως τώρα διαθέσιμες, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής σημεία κλειδιά:

Νέο πρασίνισμα: Για τα έτη 2023-2027, το 25% των άμεσων πληρωμών θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ενισχύσεις του νέου πρασινίσματος. Τα κράτη-μέλη θα έχουν κάποια ευελιξία στην υλοποίηση. Ένα κατώτατο όριο 20% θα ισχύσει για τα πρώτα δύο «χρόνια εκμάθησης». Η μισή από τη διαφορά που θα προκύψει από το 25% πρέπει να αναπληρωθεί τα έτη 2025-2027.

Αναδιανεμητική ενίσχυση: Τουλάχιστον το 10% των κονδυλίων του πρώτου πυλώνα θα αναδιανεμηθούν στις μικρές εκμεταλλεύσεις. Εναλλακτικά, τα κράτη-μέλη μπορούν να προβλέψουν προοδευτική μείωση υψηλών ενισχύσεων και/ή όριο στην ανώτατη ενίσχυση.

Κοινωνική αιρεσιμότητα: Από το 2023, τίθεται σε ισχύς η κοινωνική διάσταση προαιρετικά, από το 2025 υποχρεωτικά.

Μη παραγωγικές περιοχές: ελάχιστο όριο 4% στις εκμεταλλεύσεις

Εσωτερική σύγκλιση: Υποχρεωτικά όλα τα δικαιώματα θα πρέπει να φτάνουν στο 85% της αξίας του μέσου όρου έως το 2026. Η υποχρέωση αυτή υπερισχύει της προστασίας μέγιστης μείωσης 30% των υψηλών δικαιωμάτων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος για την οριστικοποίησης της νέας ΚΑΠ είναι πλέον καθαρός. Συγκεκριμένα γράφει στο Twitter:  «Είμαστε κοντά σε έναν καλό συμβιβασμό. Πιο κοντά από ποτέ». Να σημειωθεί ότι αυτός ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 24ωρα τα ζητήματα που έχουν απομείνει να συμφωνηθούν είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Πλέον η προσδοκίες επιβάλουν σύντομα μια πολιτική συμφωνία, σχολιάζει από την πλευρά της η προεδρεύουσα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, Μαρία ντο σέου Αντούνιες.

 

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.