Με έξτρα υποχρεώσεις οι μικροκαλλιεργητές στην Ελλάδα που μένουν χωρίς το ειδικό καθεστώς προστασίας

Χωρίς το ειδικό καθεστώς των µικροκαλλιεργητών αναµένεται να κινηθεί στη νέα ΚΑΠ, µετά και τη λήξη των διαπραγµατεύσεων στην Ευρώπη.

7) Αµειψισπορά σε αρόσιµη γη. Η εναλλαγή συνίσταται σε αλλαγή καλλιέργειας τουλάχιστον µία φορά το χρόνο σε επίπεδο αγροτεµαχίου (εκτός από την περίπτωση πολυετών καλλιεργειών, χόρτων και άλλων καλλιεργειών ποώδους χορτονοµής και αγραναπαύσεων), συµπεριλαµβανοµένων των επίσπορων καλλιεργειών. Εξαιρούνται αγροτεµάχια κάτω των 100 στρεµµάτων. Εξαιρούνται όλοι οι βιοκαλλιεργητές.

8) Ελάχιστο ποσοστό γεωργικής έκτασης που διατίθεται για µη παραγωγικά στοιχεία ή περιοχές. Για τις αροτραίες καλλιέργειες το ποσοστό κυµαίνεται µεταξύ 4%-7% κατά περίπτωση. Εξαιρούνται αγροτεµάχια κάτω των 100 στρεµµάτων.

Το σηµερινό καθεστώς

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικά στο καθεστώς µικροκαλλιεργητών συµµετέχουν 125.085 αγρότες (έτος ενισχύσεων 2020). Σε αυτό συµµετέχουν όσοι το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων που δικαιούνται δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ ετησίως. Στη νέα ΚΑΠ, το καθεστώς αυτό αντικαθιστά όλες τις άµεσες ενισχύσεις για µία οµάδα µικρών αγροτών µε ένα ποσό ανά στρέµµα ή ένα εφάπαξ ποσό ανά εκµετάλλευση.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.