Μπαλώματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τα αίσχη με το απόθεμα και αντιδράσεις Βρυξελλών

Σε κινήσεις εξωραϊσμού του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων, υποχρεώνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μετά τις πρωτοφανείς παρασπονδίες που έχουν γίνει την τελευταία τριετία με τα νέα επιλέξιμα βοσκοτόπια και τις χαριστικές πράξεις καταβολής ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα.

Η κατακραυγή του αγροτικού κόσμου έχει φθάσει ήδη στις Βρυξέλλες, με τους επιτελείς των κοινοτικών οργάνων να έχουν δώσει ήδη γραμμή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε «διοθρωτικές κινήσεις», διαφορετικά θα τεθεί σύντομα θέμα νέων μεγάλων καταλογισμών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή εν όψει της νέας ΚΑΠ με τους κοινοτικούς να αντιλαμβάνονται ότι ένας ακόμα γύρος διαρροών και αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων μπορεί να οδηγήσει την ελληνική γεωργία σε μεγάλα αδιέξοδα και τους Έλληνες αγρότες στους δρόμους.

Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο και υπό την πίεση που ασκούν οι Βρυξέλλες, ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, σπεύδει να ανακοινώσει την Πέμπτη ένα σχέδιο παρεμβάσεων προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν έχει γίνει η δέουσα προετοιμασία. Οι εντυπώσεις μπαίνουν για μια ακόμα φορά πάνω από την ουσία, επομένως δεν αποκλείεται, αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, τα πράγματα να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερο σημείο απ’ αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, οι πληροφορίες θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «αφήνει» τη χάραξη πολιτικής για τις πληρωμές, όπως και το σχεδιασμό τεχνικών λύσεων για τα διάφορα προγράμματα και να περιορίζεται στην καταβολή των ενισχύσεων και στους ελέγχους των δικαιούχων αυτών των ενισχύσεων.

Μετά τη γνωστή ανακοίνωση του κ. Λιβανού από τη Θεσσαλονίκη (συνοδεύει το κείμενο) το πρωί της Πέμπτης αναμένεται μια δήλωση του υπουργού στην ΕΡΤ, η οποία θα μοιρασθεί ακολούθως και στα… υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Είναι κι αυτό μια από τις προσφιλείς τακτικές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ενημέρωση για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό χώρο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου την περασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου:

Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπει τέλος σε αδικίες και ανισότητες

Σπ. Λιβανός: Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες- Αλλάζει το πλαίσιο ελέγχων στην αγορά – Πιο αυστηρές οι κυρώσεις

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

 

Την εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που ως στόχο έχει την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα αλλάξει πλήρως το τοπίο ελέγχων και πληρωμών από τον Οργανισμό, ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σπήλιος Λιβανός στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αφορά τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Συνδιάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι 140 φορέων της περιοχής και διαδικτυακά την παρακολουθούν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός στόχος του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες είναι «να μπει τέλος στην αδικία και να πάψουν οι λίγοι επιτήδειοι με τις δόλιες και άδικες ενέργειές τους να ζημιώνουν τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά στην ελληνική γη. 

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

«Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες. Εκείνους  που έχουν όντως ανάγκη τις επιδοτήσεις της ΕΕ και όχι εκείνους που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες ή κενά του συστήματος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι και θα είναι στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Τις επόμενες μέρες είμαστε έτοιμοι και θα εξαγγείλουμε συγκεκριμένες  μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο πληρωμών και ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιβανός το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το επεξεργάζεται μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημ. Μελά.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κυβέρνηση της ΝΔ η αγροτική οικονομία υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και πυλώνα κοινωνικής συνοχής». Υπογράμμισε ακόμα ότι  «ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει σημαντικότατες προοπτικές» και επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την  περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €. , σχεδόν στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ. Επίσης, καταφέραμε να αποφύγουμε την εξωτερική σύγκλιση, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων.

Πρόκειται για μια σημαντική εθνική μας επιτυχία,  στην οποία, όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, με τις προσωπικές του παρεμβάσεις διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προκαλεί η νέα ΚΑΠ  ο κ. Λιβανός σημείωσε :

 1.  Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα,από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
 2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023,ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. Βάζουμε τέλος στο φαινόμενο το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης να εισπράττει το 80% των πόρων.
 3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023.,Προχωράμε στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
 4. Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς  για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
 5. Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.
 6. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε  πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.
 7. Ενδυναμώνουμε την αγροτική  εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

Τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ

 

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα οφέλη της νέας ΚΑΠ είναι πολυδιάστατα. Η νέα ΚΑΠ σημαίνει:

 • Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.
 • Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας
 • Επένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες,
 • Ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών.
 • Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ανάπτυξη  υγιών επιχειρηματικών – συνεργατικών σχημάτων.
 • Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης & κατάρτισης.
Πηγή:agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.