Ξεχάστε τις αποδείξεις! Ελάχιστα τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν απόδειξη

 

 

 

ImageHandler (3)Ουσιαστικά μένουν ατιμώρητοι όσοι δεν κόβουν αποδείξεις και έτσι οι καταναλωτές μάλλον θα πρέπει να τις… κυνηγάνε. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν μειωθεί τόσο πολύ που ουσιαστικά συμφέρει τους καταστηματάρχες να μην κόβουν αποδείξεις!

Ενώ η μεγάλη αιμορραγία για την οικονομία είναι η φοροδιαφυγή έρχεται το κράτος να … επιβραβεύσει τους παραβάτες!
Ενώ ως τώρα για κάθε απόδειξη που δεν κοβόταν το πρόστιμο ήταν από 250 ως 500 ευρώ τώρα ο παραβάτης θα πληρώνει μόνο το 50% της αξίας του ΦΠΑ για τις αποδείξεις που εντοπίζεται ότι δεν έχουν κοπεί.
Με λίγα λόγια εάν ένας καταστηματάρχης δεν κόψει αποδείξεις αξίας 500 ευρώ το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει, αν φυσικά εντοπιστεί, θα είναι μόλις 57 ευρώ!
Κάπως έτσι πλέον οι καταστηματάρχες έχουν συμφέρον να μην κόβουν αποδείξεις αφού και οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι και στην περίπτωση που ελεγχθούν το κόστος του προστίμου σε σχέση με το κέρδος τους θα είναι ελάχιστο.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– Για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δήλωσης στην περίπτωση που προκύπτει φόρος ή η δήλωση αφορά παρακρατούμενο φόρο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.

– Στις περιπτώσεις άρνησης των φορολογούμενων να παρέχουν πληροφορίες ή στοιχεία κατά τον έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.

– Για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ) αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί το στοιχείο που δεν εκδόθηκε.

– Για εκπρόθεσμη υποβολή, ή υποβολή δήλωσης φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά) προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.

– Για παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο των 300 ευρώ ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ

– Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που συνεπάγεται μη καταβολή φόρου άνω των 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ για ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.