Πάει για Αύγουστο η πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων


Την «ανάσα» της ενίσχυσης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού περιμένουν χιλιάδες αγρότες και αλιείς, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί ακόμα να κάνουν αρκετή υπομονή. Ένα από τα κονδύλια που φαίνεται να καθυστερεί είναι αυτό των αιγοπροβατοτρόφων, ύψους 31 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες πληροφορίες για την ανωτέρω ενίσχυση γνωστοποιήθηκαν στα τέλη Μαΐου, έκτοτε το μέτρο επανεξετάστηκε από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Καινούργιο προϊόν, που προστίθεται στα ήδη γνωστά, είναι το καρπούζι, του οποίου οι τιμές αυτή την περίοδο έχουν κατρακυλήσει, κυρίως λόγω του πλήγματος στον εγχώριο τουρισμό και την εστίαση. Βάσει του ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο προγραμματισμός των «κορωνοπληρωμών» διαμορφώνεται ως εξής:

 «Επταχίλιαρο»: Η κορωνίδα της πολιτικής των κορωνομέτρων του ΥπΑΑΤ, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί ως προς τους βασικούς άξονές της. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή, το υπουργείο προς το παρόν κρατά πιο πίσω το εν λόγω μέτρο, έως ότου αρχίσουν να διακρίνονται οι επιπτώσεις από την κρίση στην εστίαση, τον τουρισμό ή τις εξαγωγικές επιδόσεις.

 Ανθοπαραγωγοί: Η μόνη ομάδα παραγωγών που, μέχρι στιγμής, έχει δει το χρώμα του χρήματος. Η πληρωμή, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε.

✱ Αιγοπροβατοτρόφοι: Μία από τις πιο σημαντικές πληρωμές, δεδομένου του πλήθους των δικαιούχων (45.340) και των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο κλάδος των αιγοπροβατοτρόφων. Η ενίσχυση, ύψους 31 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογηθεί, αλλά ακόμη θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται η σχετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άμεσα η ενίσχυση θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΑΑΤ, εκτιμάται ότι η πληρωμή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

✱ Παράκτια αλιεία: Το συγκεκριμένο κονδύλι, ύψους 15.249.000 ευρώ, θα δοθεί στους δικαιούχους μέσω της διαδικασίας των de minimis. Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’, 2648, 30/6/2020), όπου δημοσιεύονται τα κριτήρια χορήγησης της ενίσχυσης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη Διεύθυνση Αλιείας θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

 Παραγωγοί λαϊκών αγορών: Άλλη μια σημαντική αποζημίωση, καθώς αφορά πάνω από 20.000 δικαιούχους. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται οι παραγωγοί που τους είχε απαγορευτεί να μετακινούνται σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας, είτε οι αγορές της περιοχής τους έκλεισαν λόγω έκτακτων συνθηκών (Θεσσαλία).

Οι ανωτέρω δικαιούχοι που ξεπερνούν τους 4.500 αναμένεται να λάβουν 1.500 ευρώ. Η έτερη κατηγορία αφορά 16.000 παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές αγορές και αναμένεται να λάβουν 500 ευρώ έκαστος. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υπάρξει η έγκριση της Κομισιόν, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό πότε αναμένεται να γίνει αυτό.

Επιπλέον, αναμένεται ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ και Οικονομίας και Επενδύσεων), που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της πληρωμής.

 Οινοπαραγωγοί: Εδώ τα προβλεπόμενα κονδύλια για «κορωνοαποζημιώσεις» ανέρχονται σε 25.000.000 (17,5 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια και 7,5 εκατ. από εθνική συμμετοχή) για την απόσταξη κρίσης (μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής) και 2.000.000 για την πρώιμη συγκομιδή («Πράσινος Τρύγος»).

Σε ό,τι αφορά τον πράσινο τρύγο, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων για την ένταξη στο μέτρο και η πληρωμή του εκτιμάται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», το καλό σενάριο είναι την ερχόμενη Δευτέρα να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ από το συναρμόδιο υπουργείο (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ώστε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, η πληρωμή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου.

 Σπαράγγια: Εδώ το ΥΠΑΑΤ έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 5.000.000 ευρώ. Οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν στους δικαιούχους βάσει ΟΣΔΕ και προβλέπεται η χορήγηση 300 ευρώ/στρέμμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πληρωμή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

 Γουνοφόρα ζώα: Το προβλεπόμενο κονδύλι, ύψους 3.047.000 ευρώ, αναμένεται να πληρωθεί στους δικαιούχους εντός του Αυγούστου.

Άλλα προϊόντα που εξετάζονται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» από το ΥΠΑΑΤ έχει ληφθεί ήδη η απόφαση για ενίσχυση της ανοιξιάτικης πατάτας και μένει να προσδιοριστεί το ύψος του ποσού σε συνάρτηση με την έκταση των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στους παραγωγούς. Eπιπλέον, εξετάζονται οι επιπτώσεις στο θερμοκηπιακό αγγούρι και στην ντομάτα, καθώς και στο καρπούζι.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.