Περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση από τον Δήμο Αγράφων


Με σημείο αναφοράς τα «Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου», ο Δήμος Αγράφων σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή. Σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου προς όφελος των μαθητών όλης της χώρας, μέσα από επισκέψεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν στα Άγραφα.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρδαμπίκης στην «ΥΧ», «η ανακάλυψη της φύσης, όπως επίσης του πολιτισμού και της παράδοσης της περιοχής μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη μαθητή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να βιώσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν τις ήξερε. Εμείς είμαστε ταυτισμένοι με τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου και πάνω σε αυτό καλούμε την επίσημη πολιτεία να συνεργαστούμε μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος της δημοτική αρχής είναι η δράση αυτή να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Οι επισκέπτες μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτό του τσαγκάρη, του κουδουνά, του μυλωνά, του κτηνοτρόφου, του τυροκόμου και άλλα.

Σκοπός είναι οι επισκέπτες μαθητές να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να παρατηρήσουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής και να περπατήσουν δίπλα από τα ρυάκια ή τα παραδοσιακά γεφύρια. Τέλος, και σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι «η δημιουργία μίας σύγχρονης κατασκήνωσης με πολυλειτουργικό ρόλο και χαρακτήρα, ώστε να ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.