Πληρώνονται αυτή την ώρα 101 εκατ. ευρώ, μαγειρεμάτων συνέχεια με το Εθνικό Απόθεμα, τα θολώνει ο Λιβανός

Πληρώνονται αυτή την ώρα κοινοτικές ενισχύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο θολή παραμένει η κατάσταση με το Εθνικό Απόθεμα, παρά την επίσημη ανακοίνωση Λιβανού ότι η συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα περιορίζεται στα 2.498.168 ευρώ.

Κι’ αυτό γιατί, πρώτη φορά το υπουργείο και οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ που φέρουν την ευθύνη των πληρωμών  αποφεύγουν να αναφέρουν τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα καθεστώτα βασικής και πράσινης ενίσχυσης.

Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει σαφές είναι αν οι πληρωθέντες, έστω και πολύ μικρά ποσά συμπληρωματικής πληρωμής (εξόφληση) είναι 500.000 χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή όλοι αυτοί που περίμεναν κάτι ακόμη από την «εκκαθάριση» του περασμένου Δεκεμβρίου ή αν περιορίζονται σε λίγες δεκάδες άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε αυτή τη φορά πραγματική εκκαθάριση. Τις επόμενες ώρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλείται να δώσει τον πραγματικό αριθμό των πληρωθέντων, το ποσοστό της συμπληρωματικής ενίσχυσης που πιστώθηκε και μια ξεκάθαρη απάντηση για το πώς προτίθεται να χειρισθεί στη συνέχεια το θέμα τους Εθνικού Αποθέματος για το 2020.

Δηλαδή, είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση να μην πληρωθούν οι απατεώνες που έχουν παρεισφρήσει και διεκδικούν συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων άνω των 40 εκατ. ευρώ ή μήπως αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια «τρίπλα» μέχρι να κάτσει ο κουρνιαχτός και να περιορισθούν οι αντιδράσεις των αδικηθέντων;

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Με την πληρωμή σήμερα  101 εκατ ευρώ για εξόφληση καθεστώτων που  αφορούν κυρίως άμεσες ενισχύσεις ολοκληρώνονται οι πληρωμές του 2020 προς τους αγρότες, οι οποίες συνολικά έχουν φθάσει σχεδόν τα 2 δις ευρώ.  Συγκεκριμένα σύμφωνα με στο8χεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ο Οργανισμός καταβάλλει σήμερα 30.06.2021 το ποσό των 101.292.916,95 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) για τις αιτήσεις του 2020. Με την πληρωμή αυτή, ο Οργανισμός ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2020, έχοντας καταβάλλει συνολικά το ποσό των 1,97 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 85.502.642,11 ευρώ αφορά σε 100% εξόφληση των καθεστώτων βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης και γεωργών νεαρής ηλικίας, ως εξής:

 • 37.681.776,30 ευρώ για τη βασικής ενίσχυση, εκ των οποίων 2.498.168,84 ευρώ αφορούν σε συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα
 • 42.603.039,18 ευρώ για την πράσινη ενίσχυση
 • 5.217.826,63 ευρώ για την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας

Από το συνολικό ποσό που πιστώνεται σήμερα, η πληρωμή των καθεστώτων που αναφέρονται ακολούθως, πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ήτοι:

 • 478.502,23 ευρώ σε 43.769 δικαιούχους της ενίσχυσης για τη διεπαγγελματική βάμβακος,
 • 1.100.863,23 ευρώ σε 1.293 δικαιούχους της ενίσχυσης για την καλλιέργεια μαστίχας Χίου
 • 361.468,26 ευρώ σε 57 δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης σηροτροφίας
 • 1.037.314,52 ευρώ σε 318 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
 • 302.119,07 ευρώ σε 793 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αίγειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
 • 2.881.705,21 ευρώ σε 2.640 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
 • 1.789.472,54 ευρώ σε 1641 δικαιούχους ενίσχυσης για την μελισσοκομία στα ΜΝΑ

Το πόσο των 7.838.829,78 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ΜΝΑ, που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:

 • έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet) ή,
 • να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Νωρίτερα το  Agronews έγραφε:

Υπό έκδοση οι παρτίδες για τις πληρωμές της Τετάρτης, κάνει πίσω ο Λιβανός για τα κάλπικα από το Εθνικό Απόθεμα

Εξαντλήθηκε κάθε χρονικό περιθώριο προτού εκκινήσει ο Οργανισμός Πληρωμών την τελική διαδικασία πίστωσης των υπολοίπων ενιαίας στους λογαριασμούς των αγροτών, με τις παρτίδες να «βγαίνουν» το πρωί της Τετάρτης 30 Ιουνίου και τα ποσά να αναμένεται ότι θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των αγροτών μέχρι το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρτίδες πληρωμών που είναι υπό έκδοση, θα αφορούν στο σύνολο των ενισχύσεων που μένουν να πληρωθούν, δηλαδή υπόλοιπα ενιαίας, βιολογικά και νιτρβικά, ενώ πρώτα θα γίνει η εξόφληση του τσεκ και του Εθνικού Αποθέματος, με τα προγράμματα να πιστώνονται ως το τέλος της εβδομάδας. Επ’ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, να ανακρούει πρύμναν, καθώς μόνο μετά τα τελευταία δημοσιεύματα της Agrenda και τις αναρτήσεις του Agronews, δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απάτης που έχει στηθεί και μεταφέρει στην κυριολεξία πόρους από τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε επιτήδειους «εξωσχολικούς» που καπηλεύονται τα αδιάθετα δημόσια βοσκοτόπια και τους πόρους που τεχνιέντως σορρεύονται στο Εθνικό Απόθεμα.

Μετά από θορυβώδη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον κ. Λιβανό, με παρουσία του  προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και υπεύθυνων υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισμού, φαίνεται πως ο υπουργός έχει δώσει γραμμή να μην πληρωθούν  σήμερα (Τετάρτη 30 Ιουνίου) παρά μόνο 2,5 – 3 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Εθνικό Απόθεμα, δηλαδή ό,τι αντιστοιχεί σε πραγματικούς αγρότες. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ «έκλειναν το μάτι» για την πληρωμή 44-48 εκατ. ευρώ, όσο είναι το ποσό που διεκδικούν οι απατεώνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν λαµβάνειν περί τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που ξέµειναν από την πληρωµή του περασµένου ∆εκέµβρη λόγω του «µπλεξίµατος» µε το Εθνικό Απόθεµα, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως λαμβάνει εκτάσεις έπειτα από τα δημοσιεύματα της Agrenda και του Agronews, με προοπτική να φτάσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και το Κοινοβούλιο.

Μαζί στην πληρωμή και υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων που είχαν μείνει εκτός από προηγούμενες πληρωμές, όπως:

 • η συνδεδεμένη για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ύψους 410.000 ευρώ περίπου,
 • η ενίσχυση για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου,
 • η πρόσθετη ενίσχυση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ύψους 500.000 ευρώ περίπου και
 • οι ενισχύσεις για το έτος 2020 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, συνολικού ποσού 4.337.000 ευρώ

 

Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου πιστώνονται τα προγράμματα

Μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι να αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ποιοι πληρώνονται, να σηµειωθεί ότι χρήµατα δεν αναµένουν οι δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του 2016 για την τριετία.

Υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί:

 • της 1ης προκήρυξης για την πενταετία,
 • αυτοί της τριετίας της 2ης προκήρυξηςτου 2017,
 • όλοι (τριετία και πενταετία) της 3ης προκήρυξηςτου 2019 και
 • αυτοί της πενταετίας της 4ης προκήρυξηςτου 2019.

Εν τω µεταξύ, παρά την κοινοτική υποχρέωση για πίστωση µέχρι 30 Ιουνίου, χωρίς πρόστιµα, το «τράτο» που δίνεται µηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσηµης ηµεροµηνίας πληρωµής µέχρι να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους οι δικαιούχοι, δίνει την «ευκαιρία» στους αρµόδιους να «κλέψουν» κάποια 24ωρα από τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληρωµές για τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί έως την προσεχή Παρασκευή 2 Ιουλίου. 

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.