Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν νέες προκαταβολές συντάξεων τον Ιούλιο

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Διπλή πληρωμή προκαταβολών συντάξεων σχεδιάζεται από τα ταμεία για τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως η πρώτη πληρωμή προκαταβολών έχει ”κλειδώσει” και αφορά όσους συνταξιούχους είχαν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη έως τις 16 Μαρτίου 2021, αλλά υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης τον Μάιο και τον Ιούνιο το 2021.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν πληρωθεί όσοι υπέβαλαν αίτηση σύνταξης έως τις 16 Μαρτίου, αλλά υπέβαλλαν αίτηση προκαταβολής σύνταξης κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως 16 Μαρτίου και υπέβαλαν αίτηση προκαταβολής σύνταξης έως τέλη Μαρτίου, πληρώθηκαν τις προκαταβολές και τα αναδρομικά τους λίγο πριν το Πάσχα.

Η δεύτερη πληρωμή δεν έχει ακόμα ”κλειδώσει”, αλλά στόχος είναι να συμβεί κάτι τέτοιο και θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση σύνταξης μετά τις 16 Μαρτίου μαζί και αίτηση για προκαταβολή σύνταξης.

Δηλαδή αφορά όσους από τους προαναφερθέντες συνταξιούχους υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Συνεπώς αφορά τους αιτούντες προκαταβολής σύνταξης εδώ και σχεδόν 3 1/2 μήνες. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, αφού εισπράξουν την πρώτη προκαταβολή σύνταξης, θα λάβουν και τα αναδρομικά 4 μηνών (Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα υποβολής αίτησης προκαταβολής σύνταξης έχει κάθε συνταξιούχος πλην του δημοσίου και του εξωτερικού (δηλ. όσοι αναμένουν διεθνή σύνταξη, λόγω του ότι ένα μέρος του εργασιακού βίου τους ήταν εκτός Ελλάδας).

Για να λάβει, όμως, ένας συνταξιούχος μη μισθωτός (δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης) προκαταβολή σύνταξης, εκτός από τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος, θα πρέπει οι οφειλές του να μην ξεπερνούν ορισμένα όρια.

Τα όρια αυτά για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ.

Όποιος συνταξιούχος πχ του τέως ΟΑΕΕ χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τη διαφορά από τα 20.001 έως το ποσό που χρωστά (πχ αν οφείλει 23.000 ευρώ, πρέπει  να πληρώσει τα 3.000 ευρώ ) και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ να τα εξοφλήσει είτε εφάπαξ, είτε σε έως 60 δόσεις.

Οι δόσεις αυτές μπορούν να εξοφληθούν μέσω παρακρατήσεων επί της προσωρινής και οριστικής σύνταξης. Η παρακράτηση δεν επιβάλλεται επί της προκαταβολής σύνταξης.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.