Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα – Newsbeast


Μπορεί στο Eurogroup της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ αλλά η κουβέντα δεν πρόκειται να πάει παρακάτω.

Η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s- SMP’s) και οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστούν το νέο έτος. Η συζήτηση και για τα  δύο αιτήματα της Αθήνας θα ανοίξει το επόμενο διάστημα αφού πρώτα οι Βρυξέλλες «μοντάρουν» το σχέδιο της νέας συμφωνίας.

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν εμπόδια από το σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, την Γερμανία και την Ολλανδία που δεν βιάζονται να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των Αθηνών ξεκινώντας έτσι τις καθυστερήσεις…

Αύριο ολοκληρώνεται η τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αρχίζει για την κυβέρνηση η επόμενη.

Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα γίνει το νέο έτος διότι απαιτείται έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας.

Ως προς το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης του ποσού των 767 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε μέρος αυτών των χρημάτων  να κατευθυνθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση στους κόλπους της ευρωζώνης να αποτελέσει το εν λόγω αίτημα αντικείμενο συζήτησης στο τραπέζι των 19, αλλά εάν γίνει αυτό προβλέπεται να γίνει το 2020 και δεν θα αφορά τη χρήση της τωρινής εκταμίευσης.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα της ελληνικής πλευράς προέβλεπε συνυπολογισμό των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε ως εξής: τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.

Με βάση, βέβαια, τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, τα λεφτά από τα ANFAs και τα SMPs «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα. Επομένως η Ελλάδα έχει αυτή την δυνατότητα πλην όμως θα χρειαστούν πολλές ακόμα συζητήσεις προετοιμασίας για το συγκεκριμένα θέμα. Ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να κληθεί να προσδιορίσει τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν αυτά τα έσοδα.

Όσον αφορά στη μείωση  των  πρωτογενών πλεονασμάτων επί των οποίων έχει δεσμευθεί η χώρα, από 3,5% του ΑΕΠ το χρόνο μέχρι και το 2022 σε επίπεδο μεταξύ 2-2,5%, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός του 2020,χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κανείς δεν βιάζεται μόνο η Ελλάδα η οποία το 2020 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,58% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη από 3,78% του ΑΕΠ που είναι η εκτίμηση για το 2019.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.