Πρεμιέρα για τον ΕΦΚΑ – Εντός του μηνός τα ραβασάκια με τις νέες εισφορές – Δεκτή και πληρωμή έναντι

Μετ΄εμποδίων και με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ εν τη γενέσει του ξεκίνησε η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Κατά την παρουσίαση του νέου φορέα στο υπουργείο Εργασίας, η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι όταν «ωριμάσει» το σύστημα, οι συντάξεις θα εκδίδονται εντός 3 μηνών. Έως το τέλος του 2017 θα έχουν χορηγηθεί 102.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και 28.000 υπολειπόμενα εφάπαξ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης που στερούν από έσοδα το σύστημα. Όπως είπε, τα λεφτά από τα πρόστιμα που συγκεντρώνονται θα επιστρέφουν στην κοινωνική ασφάλιση για την ενίσχυσή της.

Η Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι η ανεργία και η καταπολέμησή της είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. «Δεν εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωση της αλλά σήμερα καταγράφουμε το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων» είπε μεταξύ άλλων.

Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά (το ΔΝΤ επιμένει στην αφαίμαξη της), τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις, ύψους 600 ευρώ.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Πετρόπουλους σχετικά με την λύση που πρέπει να δοθεί, για τους 350.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που δεν μπορούν, λόγω των οφειλών να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα ιδρυθούν φέτος 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης και ελέγχου στο πλαίσιο του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης με περισσότερους από 1000 ελεγκτές, ο οποίος λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017 και στον οποίο εντάσσονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

«Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ εκδόθηκαν 45 υπουργικές αποφάσεις και 55 υπουργικές εγκύκλιοι.

Από τις 16 Ιανουαρίου που θα λειτουργήσει το ενιαίο μητρώο στην ΕΦΚΑ οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα λειτουργεί ακόμα ο τετραψήφιος αριθμός 1555 για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο του νέου φορέα εντός του μηνός θα σταλούν τα «ραβασάκια» για την πληρωμή εισφορών με το νέο σύστημα που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό.

Ειδικά για την περίπτωση των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

ΠΗΓΗ nextdeal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.