Προς παράταση η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5


Προς παράταση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 η οποία κανονικά εκπνέει σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Ο μεγάλος όγκος συμμετοχής αλλά, κυρίως, το ιδιαίτερα σφικτό χρονοδιάγραμμα (σ.σ. η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου) για τα οποία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ωθούν το οικονομικό επιτελείο σε αυτή την απόφαση. Το πιθανότερο είναι η νέα προθεσμία να εκπνέει τη Δευτέρα 18 ή την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 500.000 αιτήματα ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει να διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει τα ποσά να πιστωθούν στους λογαριασσμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του μήνα.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, θα εκδοθεί η απόφαση για τον τρόπο προσδιορισμού της ενίσχυσης και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.  Όπως και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, έχει δηλαδή τη μορφή επιχορήγησης ενώ το ελάχιστο όριό της πιθανότατα δεν θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ.  Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεταξύ αυτών και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (όχι όμως και εκείνοι του ειδικού καθεστώτος).

Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο κύκλο (οπότε και δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα ενίσχυσης σε επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα), οι αιτήσεις των αγροτών ξεπέρασαν τις 45.000, ενώ τα ποσά που τους πιστώθηκαν άγγιξαν συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις (και, αντίστοιχα, τα υψηλότερα ποσά ανά κατηγορία) υποβλήθηκαν από βαμβακοπαραγωγούς, αιγοπροβατοτρόφους και ελαιοκαλλιεργητές.

Η διαδικασία

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος, αφού εισέλθει στην πλατφόρμα myBusinessSupport με χρήση των κωδικών του TAXISnet.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.