Στη «Διαύγεια» η απόφαση για ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης αγροτών και μη μισθωτών


-Διαφήμιση-

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων, από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναμορφώνεται το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για κύρια σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2020, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση ένα σύστημα έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Παράλληλα, προβλέπεται τριετής μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των εισφορών.

Κύριο γνώρισμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα ενταχθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων οφείλει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, έχοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να διαφοροποιεί ετησίως την επιλογή του με βάση την οικονομική δυνατότητά του και την προσδοκία για σύνταξη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, πέραν των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.