Χαμηλό δεκαετίας στα αποθέματα βλέπουν οι Ιταλοί





Συρρίκνωση των αποθεμάτων, αυξημένες τιμές και προβληματισμός για την ποιότητα της νέας σοδειάς (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΕ) είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της αγοράς στο σκληρό σιτάρι αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις τοποθετήσεις που παρουσιάστηκαν στις φετινές «Μέρες Σκληρού Σιταριού» (Durum Days 2020).

Στην –διαδικτυακή φέτος– εκδήλωση που συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην Ιταλία εκπροσώπους από όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής του προϊόντος παρουσιάστηκε μελέτη του ινστιτούτου Arete, η οποία, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την επίπτωση της πανδημίας στον κλάδο. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η ζήτηση από το κανάλι της εστίασης ουσιαστικά μηδενίστηκε το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, ενώ στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση στο λιανεμπόριο αυξήθηκε 24%, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της (αύξηση πάνω από 40%) τον Μάρτιο.

Η παραγωγή σιμιγδαλιού στο «επίμαχο» δίμηνο αυξήθηκε 15%, ενώ πολλά εργοστάσια δούλεψαν στο «κόκκινο», ξεπερνώντας κατά πολύ τη συνήθη δυναμικότητάς τους και προχωρώντας σε αλλαγές στον προγραμματισμό, ώστε να δώσουν έμφαση στις μικρότερες συσκευασίες που απευθύνονται στα σούπερ μάρκετ.

Ενόψει της νέας σεζόν, οι συντελεστές του κλάδου στην Ιταλία μιλούν για αποθέματα σιταριού στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και τα οποία αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 27% την επόμενη σεζόν. Εξάλλου, οι τιμές του σκληρού στην αρχή του lockdown ήταν ανεβασμένες κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.










Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.