Όλο το σχέδιο αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση από το 2022

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά” παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως “το βλέμμα το δικό μας είναι κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν σύνταξη και, μάλιστα, η σύνταξη αυτή να είναι ακόμα μεγαλύτερη”.

Ο ίδιος τόνισε πως “το ασφαλιστικό σύστημα επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι το δημογραφικό”. “Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,7 προς 1”, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας, συμπληρώνοντας πως “το 2030 θα έχουμε πάρει από την Ιταλία μια ανεπιθύμητη πρωτιά και θα είμαστε η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρώπη”.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως “το ασφαλιστικό μας δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Γι’ αυτό βάζουμε τώρα την επικουρική ασφάλιση σε ευρωπαϊκή τροχιά”.

Ο ίδιος σημείωσε πως “εισάγουμε τον “ατομικό κουμπαρά” για κάθε νέο ασφαλισμένο. Η εισαγωγή του συστήματος γίνεται σταδιακά. Ξεκινά από αυτούς που θα μπουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και τους νέους έως 35 ετών που θα επιλέξουν να μπουν στο σύστημα”.

“Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα της Σουηδίας”, τόνισε ο Υπ. Εργασίας.

Τέσσερα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη:

1. “Ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό έλεγχο στη σύνταξη του”‘.

2. “Με το σύστημα του ‘ατομικού κουμπαρά’ θα δημιουργηθεί μία κουλτούρα αποταμίευσης”.

3. “Το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους”

4. “Η παρέμβαση αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος”.

Όλο το σχέδιο αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση από το 2022

πιν

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως “η μεταρρύθμιση αυτή συνοδεύεται από μία διπλή εγγύηση. Από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όσο χρειαστεί, θα υπάρξει στήριξη στον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ των παλαιότερων ασφαλισμένων.

Παράλληλα, υπάρχει αντίστοιχη εγγύηση για τους νέους που θα μπουν στο σύστημα του “ατομικού κουμπαρά”, αν και κάτι τέτοιο -εκτιμάται- ότι δεν θα χρειαστεί”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου τόνισε πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι “πολύ σημαντική, διαρθρωτική μεταρρύθμιση”.

Ο ίδιος σημείωσε πως “προβλέπεται ότι η μέση επικουρική σύνταξη (σ.σ. του υφιστάμενου επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ) θα μειωθεί από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα σε λιγότερο από 10% το 2050”.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, “σε παρά πολλές χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα”.

Η απόδοση που δίνουν τα συστήματα αυτά είναι “ικανοποιητικότατη”.

Τα συστήματα της νοητής κεφαλαιοποίησης (σ.σ. όπως είναι ο υφιστάμενος επικουρικός κλάδος του e-ΕΦΚΑ) ήταν 1,7%, ενώ των συστημάτων της πραγματικής κεφαλαιοποίησης ήταν 4,2%.

“Έχουμε βάσιμες ελπίδες για υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως “βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί κουμπαράδες”.

“Υπόχρεοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι δικηγόροι και οι μηχανικοί”, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Οι εισφορές για τους μισθωτούς θα είναι 6,5% και από τα μέσα του 2022 θα είναι 6%.

“Κάθε εργαζόμενος θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεων τους”, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

“Η νέα επικουρική ασφάλιση παραμένει δημόσια”, τόνισε, ενώ όπως αποκάλυψε ο νέος φορέας θα λέγεται Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Εξήγησε πάντως πως δεν επηρεάζονται καθόλου οι κανόνες του υφιστάμενου συστήματος, ενώ ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως “ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του νέου ταμείου θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία”.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει στα διάθεση του το Υπ. Εργασίας, θα υπάρξει μία “αργή ωρίμανση του νέου συστήματος” , ενώ το “αποθεματικό” του θα είναι ίσο με το 31% του ΑΕΠ).

Το κόστος μετάβασης εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ -κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο για την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος, ενώ αναμένεται “αύξηση των εγχώριων επενδύσεων κατά 0,6% ΑΕΠ μεσοσταθμικά την περίοδο 2022-2070” και “αύξηση ΑΕΠ 6-7% το 2070”.

Δείτε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη στήλη “σχετικά αρχεία”

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.